Tervetuloa Napaan, kuvittaja ja kuosisuunnittelija Laura Kunnas!

Mikään ei piristä syksyä ja arkea niin paljon kuin tutustuminen uuteen kuvittajalahjakkuuteen! Napa Agencyn  huippukuvittajien joukko kasvoi taas yhdellä perheenjäsenellä! Esittelyssä kuositaituri: Laura Kunnas. Katso Lauran portfolio täältä ja tutustu häneen tarkemmin lukemalla haastattelu alta!

Laura Kunnas (s.1987) on Tukholmassa asuva kuosisuunnittelija ja kuvittaja. Hän on valmistunut Aalto-yliopistosta vuonna 2017 pääaineenaan muoti ja tekstiilisuunnittelu. Hän on työskennellyt junior-printtisuunnittelijana H&M:llä ja työn ohessa tehnyt freelancerina erilaisia kuvitusprojekteja. Monipuolisena kuvittajana hän taitaa useat tekniikat, mutta ominaisimmat työvälineet ovat huopakynä, akryylivärit, vesivärit sekä tietokoneohjelmat. Hänen tyylilleen ominaista ovat näyttävät ja esittävät kuva-aiheet, leikkisyys, hauska huumori, eläimet ja kukkaset, yksityiskohtien runsaus sekä värien kirjo. Erityisesti kissat inspiroivat häntä. Tarinankerronta on ehdoton sielu Lauran töissä. Lauran runsasta kuosimaailmaa on nähtävillä muun muassa useissa Martinexille tehdyissä Muumi-kuoseissa. Kuosisuunnittelijan työn ohella hän on tehnyt useita kirjojen kansikuvituksia.

Moi Laura! Kertoisitko vähän taustastasi, milloin innostuit kuvittamisesta ensimmäisen kerran?
Kuvan tekeminen on kiinnostanut ihan pikkutytöstä asti. Vaatteiden suunnittelu kuitenkin vei voiton joksikin aikaa kun aloin opiskella vaatetussuunnittelua. Maisteriopinnoissa eksyin tekstiili- ja printtipuolen kursseille ja sitten musta tulikin kuosisuunnittelija! Opiskelujen jälkeen olen työskennellyt printtien parissa H&M:llä. En kuitenkaan ikinä saanut työstä täyttä luovaa tyydytystä, joten aloin tekemään muita projekteja töiden ohella, kuten kirjankansien kuvitusta – näin kuvittaminen tuntui luonnolliselta jatkumolta!

Asut Tukholmassa, mikä on kaupungin inspiroivin paikka? Minkälaisessa ympäristössä työskentelet?
Kaupungin ja luonnon yhteentörmäys on Tukholmassa ehkä kiehtovinta. Voi olla ihan luonnon läheisyydessä vaikka on kaupungissa – täällä on esimerkiksi paljon hienoja puutarhoja joissa tykkään käydä. Ulriksdals slottsträdgård ja Rosendahl ovat lemppareitani, joista molemmista voi ostaa siellä kasvatettuja leikkokukkia ja vihanneksia.

Kaikkein inspiroivin paikka mulle on oma koti. Asun 20 km Tukholman keskustasta pienessä mökissä järven rannalla luonnonsuojelualueen reunalla. Rakastan katsella auringonlaskuja rantakalliolla ja mahdollisesti juoda lasin viiniä tai ottaa virkistävät ja erittäin inspiroivat päiväunet talvipakkasilla riippumatossa. Kotona ollessa tuntuu että inspiraatio tulvii sisään.

Mitä tekniikkaa kuvituksissasi käytät?
Mitään lempitekniikka minulla ei ole, sillä on kiva kokeilla uusia juttuja. Useimmiten tartun lyijykynään, huopakyniin, vesiväreihin ja akryyliväreihin. Adobe Photoshop on ehdottoman tärkeä töiden luonnostelussa ja viimeistelyssä.

Kuinka tilauskuvituksen prosessi yleensä etenee?
Tilauskuvitus lähtee liikkeelle asiakkaan briefistä ja konseptiin tutustumalla. Sitten suunnittelen muutamia ehdotuksia, joihin yleensä sisältyy moodboard, värikartta sekä karkeita luonnoksia. Asiakkaan valinnan pohjalta lähden suunnittelemaan kuvitusta. Kysyn asiakkaalta kommentteja työn eri vaiheissa jotta lopputuloksesta tulisi mieleinen. Asiakkaan tyytyväisyys on aina työn päätavoite mutta kuitenkin niin, että voin itsekin seisoa työni takana.

Entäpä miten lähdet suunnittelemaan kuosia?
Omien kuosieni taustalla on yleensä jokin lyhyt tarina jonka kerron kuosin muodossa. Kuosin tekoa varten kerään paljon kuvia kirjoista ja netistä, sen jälkeen sommittelen ne kollaasimaisesti koneella. Tulostan kuosiluonnoksen ja piirrän tai maalaan sen puhtaaksi, jonka jälkeen skannaan kuvan takaisin koneelle ja viimeistelen työn.

Työskentelit pitkään printtisuunnittelijana H&M:lla. Mikä on suunnittelijan työssä kiehtovinta, entä haastavinta?
Kiehtovinta varmasti suunnittelijan työssä on se, kun näkee omia printtejä ja kuoseja ihmisten päällä ihan mihin tahansa maailmassa matkustaa. Kyllä se aina pistää hymyilyttämään kun oma printti kävelee vastaan!

Haastavinta työssä on, kun tähdet, sydämet ja yksisarviset pitää luoda uudestaan ja uudestaan aina uudella tavalla, mutta kuitenkin niin ettei se eroa ihan kauheasti siitä edellisestä.

Mistä näyttävien kuosiesi aiheet kumpuaa?
Ideat töihini tulevat mistä vaan – pitämällä aistit valppaana voi ihan jokapäiväisestä elämästä löytää vaikka kuinka paljon inspiraatiota ja ideoita. En juurikaan katso televisiota tai leffoja, surffaile netissä tai somessa – koen erittäin vapauttavaksi sen, etten oikeastaan seuraa yhtään mitään. En edes uutisia!

Luonto ja eläimet, erityisesti kissat inspiroivat minua. Niitä kyllä jaksan seurata tuntikausia. Nään myös paljon värikkäitä unia joista kumpuaa aiheita ja vilkkaasta mielikuvituksesta ei myöskään ole haittaa 🙂

Mitä teet kuvittamisen lisäksi? Mistä olet kiinnostunut vapaa-ajallasi?
Teen paljon töitä. Vapaa-aika ja työ usein sulautuvat yhteen. Vapaa-ajalla touhuilen ja teen paljon käsitöitä; virkkaus, kutominen ja vaatteiden ompelu on mielekästä hommaa. Ruuanlaitto on aina ollut intohimoni ja uusimpana harrastuksena on puutarhan hoito! Tykkään myös soudella, ajella Vespalla ja tehdä retkiä. Talvella tykkään lumen luomisesta, luistelusta ja pulkkailusta. Kotiaskareiden tekeminen on myös nautinnollista. Käsin tiskaaminen ja ikkunasta ulos katselu on ehdoton jokapäiväinen lemppari.

Hauskin toimeksianto tähän mennessä? Entä mikä olisi se unelmien kuvitusduuni?
Täytyy sanoa, että tällä hetkellä tekemäni sisustustuotteiden printtikonsultin toimeksianto Indiskalla on hauskinta tähän mennessä. Saan tehdä kreisivärikkäitä printtejä mitä oudoimpiin tuotteisiin, ja samalla eläin- ja kasvikiinnostukseni pääsee todella oikeuksiinsa. Myös freelancena tekemäni Muumi-kuosit ovat olleet hauskoja toimeksiantoja, koska olen aina ollut todellinen fani!

Unelmien kuvitusduuni olisi kuvittaa kissakirja, jossa kissat tekisivät ihmisten juttuja. Kirja saattaisi olla myös K-18….

Tämän hetken lempparit:Levy: En kuuntele levyjä, enkä Spotifyta. Kuuntelen päivittäin radiota, mutta en edes tiedä mitä kanavaa. Mulla on yksi CD jota on tullut jonkin verran kuunneltua. Pyysin joulupukilta 15 –vuotiaana Spice Girls:in CD:n joululahjaksi ja pukki antoi ZZ Top:in Eliminatorin. Se varmasti vaikuttii nuoren tytön kehitykseen jotenkin..
.

Kirja: Tämän kesän hittikirja, jonka olen lukenut useampaan kertaan, on Tove Janssonin Muminpappans memoarer. Tällä kertaa ruotsiksi, jota yritän opiskella. Se tuntuu vähän toivottomalta, sillä olen nyt sivulla 2.

Supersankari: Onko Harry Potter supersankari?

Näyttely: Medelhavet museum, Stockholm. Olen käynyt monta kertaa moikkaamassa Egyptin muumioita ja erityisesti ne kissamuumiot kutsuvat sisään aina kun kävelen ohi.

Elokuva: Mamma mia, here we go again. En ole nähnyt sitä vielä, mutta pikkuveli sanoi että se oli hyvä. Mulla on kolme elokuvaa joita jaksan katsoa ikuisesti; Mamma Mia, Pieni suklaapuoti ja Salainen Puutarha.

TV-sarja: Netflixin ilmaisella kokeilujaksolla kerkesin katsoa Sons of Anarchyn kaikki tuotantokaudet. Se oli sitten siinä. En myöskään katsele telkkaria joten muitakaan sarjoja ei ole tullut seurattua. Salkkareita katsoin kun asuin vielä kotona.

Taiteilija: Hieronymus Bosch

Kaupunki: Tampere on synnyinkaupunki ja sinne on aina kiva palata käymään.

Kiitos Laura!! Kiva tutustua sinuun paremmin ja tervetuloa Napaan!

Ihastuiko Lauran kuvituksiin? Bookkaa hänet kuvittajaksi projektiisi! Kiinnostuitko Lauran kuoseista? Pyydä linkki hänen design materiaaleihin meilaamalla info@napa.agency.fi

Kuvittaja