Kuvittaja Hanna Malinen on Napa Agencyn uusin jäsen💫✨🌟
Iloinen kevätyllätys Napa Agencysta! Esittelyssä agentuurin uusin tulokas on Hanna Malinen, emmekä voisi olla tästä uutisesta iloisempia. Juuri tätä lahjakasta kuvittajaa tiimimme ja agentuurimme kaipasi. Toivotamme sinut iloisesti tervetulleeksi Hanna!
Hanna Malinen on Helsingissä & Berliinissä asuva kuvittaja, graafinen suunnittelija ja kuosisuunnittelija. Hän on valmistunut Karelia AMK:sta muotoilijaksi (2010) sekä graafiseksi suunnittelijaksi. Opintojen ohessa Hanna alkoi kuvittaa levynkansia sekä työskennellä sanomalehden visuaalisessa toimituksessa, jossa hän ihastui visuaalisen tarinankerronnan mahdollisuuksiin. Valmistuttuaan hän on työskennellyt graafisena suunnittelijana luovissa toimistoissa sekä freelancerina monenlaisten projektien parissa aina kuosisuunnittelusta lehtikuvituksiin ja visuaalisiin ilmeisiin.
Hannan minimalistisen kuvitustyylin kulmakiviä ovat tarkkaan harkittu väripaletti ja paikoin kömpelöt muodot. Hilpeänoloisista kuvituksista löytyy usein hassuja, vinksahtaneita taikka karkeitakin detaljeja. Inspiraatio löytyy kaikkialta – metsistä, syrjäseuduilta, lähiöistä, kaupungin sykkeestä ja avaruudesta. Hanna viimeistelee vektorikuvituksensa usein käsinpiirretyillä yksityiskohdilla ja tekstuureilla perinteisiä työvälineitä kuten mustetta, guassia ja vesivärejä käyttäen.
Hanna on miellyttävä ja oivaltava työskentelykumppani eikä hän ole koskaan myöhässä aikataulusta. Hänen tuorein intohimonsa on kuosisuunnittelu – erityisesti kodin tekstiileihin ja vaatteisiin. Hänen asiakkaitaan ovat mm. VIMMA, Universal Music ja Uutismedian liitto.
Moi Hanna! Kertoisitko vähän taustasta: mistä sä tuut ja milloin ensimmäisen kerran innostuit kuvittamisesta?
Moikka! Mä olen kotoisin pikkukaupungista Itä-Suomesta. Suoritin muotoilun sekä graafisen suunnittelun opinnot Joensuussa Karelia AMK:ssa, jonka jälkeen suuntasin töihin Helsinkiin. Helsingistä matka jatkui vielä Berliiniin, jossa olen asunut nyt 2 vuotta.
Taisin innostua kuvittamisesta tosissani töiden kautta. Aloin tehdä opintojen ohessa levynkansia artisteille. Välillä pikkutarkan taiton vastapainoksi sain vapaat kädet kannen suhteen. Musiikin kanavoiminen visuaaliseen muotoon voi olla kaikessa abstraktiudessaan haastavaa, mutta myös palkitsevaa, ja yhä lähellä sydäntäni. Vielä konkreettisemmin kuvitus tuli minulle tutuksi ollessani kesägraafikkona paikallisen sanomalehden visuaalisessa toimituksessa. Siihen aikaan lehden formaatti oli vielä nykystandardeilla jättimäisen suuri tabloid, ja muistan yhä sen säkenöivän jännityksen kun avasin lauantaiaamuna kahvipöydässä uunituoreen lehden ja näin ensimmäisen sivunkokoisen kuvitukseni. Silloin innostuin ensimmäisen kerran visuaalisen tarinankerronnan mahdollisuuksista.
Miten työpäiväsi kuvittajana yleensä etenee – mitä teet ensimmäiseksi aamulla ja miten päivä yleensä päättyy?
Oikeastaan jokainen päivä on melko erilainen – ja se juuri on työssäni mahtavaa. Tyypillisesti käyn läpi ensimmäisenä sähköpostit, ja vastailen kiireellisimpiin viesteihin. Sen jälkeen tsekkaan päivän to do -listan, jota olen päivittänyt edellisen työpäivän päätteeksi. Yleensä työpöydällä on useita projekteja, joista työstän akuuteimpia eteenpäin – tai sitten niitä, joihin on löytynyt uusia näkökulmia. Työ on pitkälti myös luonnosten, viestien ja ideoiden pallottelua ja kommunikointia asiakkaiden ja yhteistyötahojen kanssa. Päivän päätteeksi tsekkaan, että kaikki deadlinet on ylhäällä ja että aikataulut vaikuttavat realistisilta. Työskentelen tällä hetkellä kotona, ja joskus on vähän vaikea muistaa lopettaa työpäivä koska usein työskentelyflow ja loputon kokeilunhalu vie mennessään. Luovan työn vastapainoksi pyrin kävelemään, pyöräilemaan ja lukemaan päivittäin.
Miten kuvitustyylisi on kehittynyt urasi aikana – mitkä ovat kuvitustesi tunnusomaisimmat piirteet ja tyylisi kulmakivet?
Tämä on vähän huvittavaa, mutta kun katsoo ensimmäisiä lehtikuvituksiani 10 vuoden takaa, voinee todeta että tyylini on pysynyt melko samanlaisena. Voisi kai siis sanoa, että löysin tyylini melko nopeasti. Totta kai pyrin kehittämään sitä koko ajan kokeillen uusia tekniikoita ja lähestymistapoja, mutta tyylini kulmakivet eli sympaattisen kömpelöt vektorimuodot, tarkkaan harkitut ajassa kiinni olevat yksityiskohdat ja minimalistinen väripaletti ovat pysyneet samoina. Viime aikoina olen innostunut lisäämään vektorielementtien kaveriksi käsinpiirrettyjä ykstyiskohtia. Koetan myös jatkuvasti löytää yhä herkullisempia väripaletteja.
Mitä tekniikkaa (ja välineitä) kuvituksissasi käytät, ja kuinka kuvitusprosessi yleensä etenee?
Olen ollut koko kuvittajanurani vannoutunut vektorigrafiikan ystävä, ja työskennellyt pääsääntöisesti tietokoneella. Viime vuosina orgaanisempi muotokieli ja rouheampi käsintehty jälki on alkanut miellyttää silmää, ja olen itsekin siirtynyt tekemään yhä useampia työvaiheita käsin. Aktiivisessa käytössä on muste sekä akvarelli-, guassi-, ja akryylivärit. Tyypillinen kuvitukseni syntyy siten, että piirrän kuvituksen pääelementit Illustratorissa vektorigrafiikkana, ja viimeistelen kuvituksen Photoshopissa käsinpiirtämilläni tekstuureilla ja yksityiskohdilla.
Minkälaisessa ympäristössä työskentelet? Nimeä viisi asiaa, jotka ensimmäisenä näkökenttääsi osuvat!
Työskentelen tällä hetkellä kotona Berliinin Prenzlauer bergissä. Olohuoneesta on muovautunut työhuoneeni. Tietokonepisteen lisäksi minimalistisessa olohuoneessa on kierrätettynä hankittu samettisohva, sohvapöytä ja runsaasti tyhjää lattiapinta-alaa jonne levittäydyn musteen, maalien ja luonnospaperin kera kun on tarve orgaanisemmalle käsillätekemiselle. Kahdesta ikkunasta näkyy vastakkaisten talojen katot ja ohi liikkuvat pilvet. Jos kurkkaan työpisteeltä olkani yli, näen ainoan Suomesta muuttokuorman mukana Saksaan tuomani huonekalun, 50-luvun lipaston, jonka päälle muotoutuu välillä valokuvausstudioni. Luovaa työtä tehdessä pään sisällä on usein meneillään luova kaaos, joten minulle on tärkeää pitää ympäristöni mahdollisimman minimalistisena.
Paljasta meille Instagramin kolme inspiroivinta kuvittajatiliä? Ketä kannattaa seurata ja miksi? (TOP 3 taiteilijaa riittää)
Tekisi mieli listata tähän pelkästään Suomalaisia kuvittajia! Suomen kuvittajien taso on tänä päivänä mielestäni huikean korkea ja omat tämän hetken lempparini löytyvät Suomalaisten talenttien joukosta. Koetan kuitenkin laajentaa otantaa tässä kohtaa Suomen ulkopuolellekin jotta mahdollisimman moni löytäisi uusia tilejä joista inspiroitua.
1. @bfgf Yksi pitkäaikaisin lempparini instagramissa! Rakastan tätä rohkeaa mutta pelkistettyä muotokieltä ja upeita värikomboja. Teoksissa esiintyvät figuurit sekä viittaukset populaarikulttuuriin ja menneisyyteen blendautuu upeiksi teoksiksi, jotka haluaisin kotiini :p
2. @maryanneherb Viimeaikaisin suosikkini. Ahdistavan kauniit, eteeriset pastellityöt synkistä aiheista.
3. @studiojennituominen Uusi ja vanha kättelevät Jennin erottuvassa ja alkuperäisessä tyylissä. Mustepiirrokset ja keraamiset hahmot ovat suosikkejani. Tulevaisuuden klassikkoja!
Mitä teet kuvittamisen lisäksi? Mistä olet kiinnostunut vapaa-ajallasi?
Hurahdin viitisen vuotta sitten totaalisesti keramiikkaesineiden tekemiseen, ja innostus näyttäisi vain kasvavan. Berliiniin muutettuani olen onnekseni pystynyt omistamaan sille yhä enemmän aikaa löydettyäni upean studion jossa voin työskennellä omaehtoisesti ja itsenäisesti sekä vaihtaa ajatuksia ja materiaalivinkkejä muiden jäsenten kanssa. Vitsailen nykyään että keramiikkaharrastus vie kaiken aikani sekä rahani, eikä se ole kovin kaukana totuudesta. Keramiikan lisäksi tykkään tutkia uutta kotikaupunkiani pyöräillen.
Mikä on ollut haastavin tai siistein kuvitustoimeksianto tähän mennessä? Entä mitä haluaisit tehdä seuraavaksi?
Tosi vaikea kysymys! Kaikki kuvitustoimeksiantoni ovat olleet siistejä ja omalla tavallaan haastavia, en jotenkin osaa ollenkaan nostaa yhtä ylitse muiden. Tulevaisuudessa haluan jatkaa mm. lehtikuvitusten parissa ja olisi mahtavaa päästä tekemään enemmän kirjakuvituksia ja -kansia. Uusin intohimoni on kuosisuunnittelu, ja olisi huikeaa luoda kuoseja erityisesti kodintekstiileihin ja vaatteisiin. Odotan myös projekteja, joita en itse osaisi edes keksiä!
Vinkkisi aloitteleville kuvitajille? Entäpä kuvitusta ensi kertaa tilaaville, tuleville asiakkaillesi?
Kehitä rauhassa omaa tyyliäsi ja kokeile erilaisia juttuja. Älä keskity liikaa ulkopuolisiin odotuksiin tai sen hetken trendeihin, vaan tee sitä mikä aidosti tuntuu omalta.
Kuvitusta tilaaville asiakkaille painottaisin kommunikaation tärkeyttä. Kommunikoi mahdollisimman selkeästi ja avoimesti omat toiveet ja suuntaviivat heti aluksi, sitä varmemmin projekti lähtee etenemään oikeaan suuntaan ja takaa jopa odotukset ylittävän lopputuloksen 🙂
TÄMÄN HETKEN TOP 7:
Levy: Discovery Zone – Remote control
Kirja: Täytyy myöntää että mulla on tällä hetkellä aika monta aloitettua kirjaa kesken. Pidän eniten elämänkerrallisista teoksista, joten valitsen tähän Helsingistä kirpparilta löytämäni Anaïs Nin: Päiväkirja (1944-1947) joka toimii hyvin (toisen) koronakevään eskapismina.
Supersankari: Tämä on vaikea… Kaikki upeat tyypit jotka elävät omannäköistään elämää.
Elokuva / TV-sarja: Suuri keramiikkakisa. Katsoin jo sarjan kaikki kaudet Youtubesta viime vuonna, mutta olin ilahtunut löytäessäni tämän vastottain Areenasta. Uusintakierros lähti välittömästi käyntiin. Sarja avaa hyvin keramiikan valmistuksen monivaiheisuuden ja lukuisat riskit joita prosessiin kuuluu, sekä näyttää sen ilon kun savimöykystä muotoiltu esine selviää onnistuneesti kaikkien vaiheiden läpi polttouunista ehjänä ulos.
Näyttely: Berliinissä eletään aika tiukassa lock downissa, joten en ole harmikseni käynyt näyttelyissä sitten kesän 2020. Olen nähnyt somessa otteita Turun taideakatemian valmistuvien kuvataiteilijoiden näyttelystä ’NYTT 2021’ joka vaikuttaa erittäin kiinnostavalta. Jos olisin Suomessa, haluaisin ehdottomasti nähdä myös Taidehallin Ryijynättelyn.
Kaupunki: Berliini. Mulla tuli juuri 2 vuotta täyteen täällä, ja tuntuu että tutkiminen on vasta alussa.
Fantasia: Herkkusieni, pesto, aurinkokuivattu tomaatti, mozzarella.
💫💫💫
Kiitos haastattelusta Hanna! Olemme onnellisia saadessamme sinut mukaan osaksi Napan kuvittajien tiimiä!
Klikkaile tästä fiilistelemään Hannan Malisen portfoliota.