Hurraa, kuvittajauutisia! Eveliina Netti liittyy Napa Agencyyn!
Mielettömiä uutisia pimeään ja kylmään tammikuuhun. Meillä on uusi kuvittaja! Napa Agencyn tuorein edustettava on viivapiirrosten ja kuosikuvitusten taitaja – Eveliina Netti!
Eveliina Netti on Helsingissä asuva kuoseihin ja kuvittamiseen erikoistunut suunnittelija, joka valmistui taiteenmaisteriksi Aalto-yliopistosta 2019. Hänen leikkisä ja värikäs tyylinsä yhdistelee satumaisuutta, huumoria ja graafisuutta, ammentaen inspiraatiota arjen erikoisista sattumuksista ja luonnosta. Erityisesti Eveliinaa kiehtovat tarinat ja sadut, jazz-musiikki, lasten erikoinen maailma, sekä kasvit ja eläimet, jotka usein löytävätkin tien hänen kuvituksiinsa. Töissään hän tykkää luoda tunnelmia yhdistellen käsinmaalattuja pintoja, rohkeita muotoja, sekä heleitä värejä. Eveliina työskentelee monipuolisesti eri tekniikoilla, sekä käsin että digitaalisesti piirtäen ja maalaten. Hänen iloinen ja mutkaton elämänasenteensa heijastuu hänen työskentelytapoihinsa, mikä tekee yhteistyöstä mukavaa, suoraviivaista ja rentoa. Hän pitää huolen siitä, että projektit valmistuvat sovitussa aikataulussa, tilaajan toiveita kuunnellen.
Eveliina Netin portfolioon pääset tästä, ja Instagram-profiiliin tästä.
Moi Eveliina! Kertoisitko vähän itsestäsi: milloin ensimmäisen kerran innostuit kuvittamisesta ja mikä oli sun ensimmäinen kuvitustoimeksiantosi?
Olen Eveliina Netti, Itä-Suomesta kotoisin oleva, nyttemmin Helsingissä asuva kuoseihin ja kuvitukseen erikoistunut suunnittelija. Perheeseeni kuuluu mainio puoliso ja kaksi pientä ihanaa lasta.
Olen ollut innokas piirtäjä ihan pienestä asti, ja muistan jo koulun alaluokilla kuvittaneeni tehtävävihkot täyteen: ympäristöopissa kasveja ja eläimiä, historiassa taloja ja tapahtumia, ja tietty joka paikkaan kukkia. Päädyin käymään koulut kuvataidepainotteisella luokalla, ja kun mietin ‘mikä minusta tulee isona’ hain Taikkiin, ja sillä tiellä olen edelleen, tyytyväisenä piirrellen.
Aalto-yliopistossa opiskelin ensin tekstiilitaidetta ja kuosisuunnittelua, sitten maisteriopinnoissa suuntasin mielenkiintoni kuvitukseen ja tarinankerrontaan. Valmistuttuani tein useamman vuoden töitä inhouse-kuosisuunnittelijana, jonka jälkeen halusin kokeilla siipiäni yrittäjänä. Freelancerina olenkin saanut työskennellä mitä ihanimpien asiakkaiden kanssa.
En millään muista mikä on ensimmäinen kuvitustoimeksiantoni, mutta vielä Aallossa opiskellessani pääsin toteuttamaan ensimmäisen ison seinämuraalin erään yrityksen toimistoon, ja se oli mieleenpainuva tilaus, joka herätti tunteen: Että vau, saanko oikeasti tehdä tätä työkseni?
Miten työpäiväsi kuvittajana yleensä etenee – mitä teet ensimmäiseksi aamulla ja miten päivä yleensä päättyy?
Olen pienten lasten äiti, joten työpäiväni alkaa aamupuurolla ja päiväkotiinvientireissulla. Tämän jälkeen palaan työhuoneelleni kotiin, keitän valtaisan kahvin ja käyn läpi mailit ja päivän agendan to-do listaa selaamalla. Meneillään olevasta projektista riippuen suunnittelen, luonnostelen, piirrän, maalaan, rakennan kuosiraportteja, väritän, mailailen tai teen pakollisia yrityksenhallintaan liittyviä juttuja. Päivä päättyy iltapäivällä kun on aika hakea lapset kotiin, jonka jälkeen ei enää ehdikään töitä ajatella. Joskus kun on deadline-päällä, palaan hommiin vielä illalla, mutta teen aina parhaani että työt tehtäisiin työajalla, eikä hommia valuisi illalle ja viikonlopulle, sillä se on slippery slope jos sille tielle lähtee!
Miten kuvitustyylisi on kehittynyt urasi aikana – mitkä ovat kuvitustesi tunnusomaisimmat piirteet ja tyylisi kulmakivet?
Omia vanhoja töitä katselemalla huomaan että tyylini kehittyy koko ajan, varmasti sekä kokemuksen että trendien, ja myös omien uusien kiinnostusten myötä. Eri aikakausina voi nähdä kuinka erilaiset kädenjäljet ja työvälineet ovat inspiroineet, esimerkiksi viivapiirros ja maalatut väripinnat tyyleinäni nousevat ja laskevat, ja vaihtavat paikkaa kuin vaa’an punnukset. Tunnusomaisimpia tekniikoina voisin mainita runsauden, muste- ja akvarellipinnat ja papercut-tyyliset leikatut värialueet, heleät värit, tarinallisuus ja leikkimielisyys. ja tietysti ikuiset kukat ja kasvit!
Olet myös taitava kuosisuunnittelija – kerro vähän miten kuosien tekoprosessi etenee.
Kuosien tekoprosessi riippuu siitä, että onko kyseessä asiakkaalle kustomoitu tilauskuosi, vai teenkö kuosin ihan omista lähtökohdista. Jos kuosi on tilaajalle, tutustun ensin huolella tilaajan briiffiin, brändiin ja tyyliin, kuosin käyttötarkoitukseen, mahdolliseen malliston teemaan, moodboardiin ja värikarttaan. Tältä pohjalta alan ideoida, etsin mahdollisesti inspiraatiokuvia, valitsen tähän mallistoon sopivan tekniikan ja tyylin ja alan luonnostella, joko paperille tai suoraan koneella. Kun minulla on kuosin elementit kasassa, alan rakentaa niistä kuosiraporttia (eli kuinka kuvio toistuu) koneella. Piirrän lisää, ja testailen kuosin skaalaa ja raportin toimivuutta. Tarkistan tilaajan mielipiteen ja lopuksi viimeistelen kuosin siivoamalla raportin puhtaaksi ja teen kuosista muutamia eri värityksiä joista tilaaja voi valita mieleisen.
Jos teen kuoseja omaan mallistoon tai ihan omaksi iloksi vain, niin idea lähtee usein siitä että näen luonnossa tai kaupungilla jotain, jonkun jännän yksityiskohdan, josta idea syttyy. Kuoseissa ideani lähtevät usein nimenomaan raportista, näen päässäni tietynlaisen pinnan ja rytmin, kuinka kuva toistuu, onko se tyhjä, täysi, epäsäännöllinen vai tasarytminen. Joskus taas innostun tekniikasta, haluan kokeilla jotain uutta maalaustapaa tai välinettä ja kokeilun ja ‘vahingon’ kautta syntyy uusia idiksiä. Ja ei kuosisuunnittelijaa ilman kukkia! Inspiraatio lähtee myös niiiin usein luonnosta, joka on ehtymätön runsaudensarvi.
Minkälaisessa ympäristössä työskentelet? Nimeä viisi asiaa, jotka ensimmäisenä näkökenttääsi osuvat!
Uusi tamminen sähköpöytäni (love it!), monta viherkasvia, keraaminen kukka seinällä, iso vesilasi ja puoliksi syöty geisha-suklaalevy.
Paljasta meille Instagramin kolme inspiroivinta kuvittajatiliä? Ketä kannattaa seurata ja miksi:
– isabelle_arsenault on kanadalainen tunnettu kuvittaja, joka tekee erityisesti lastenkirjoja. Olen seurannut häntä pitkään, ja hänen luonnosmainen mutta harkittu kynänjälkensä on niin herkkä, tunnelmallinen, rauhoittava ja aistikas, että haluan aina palata selailemaan tämän kestosuosikin töitä.
– sanciarose, vasta vähän aikaa sitten löysin tämän britti kuvittajan tilin, ja tykkään hänen rohkeasta ja rennosta otteesta, suurien muotojen, luonnosmaisten pintatäyttöjen ja vahvojen värien yhdistelmästä. Hänen tyylinsä on myös humoristinen ja mukavan konsistentti.
– soleyandthebear, tykkään tämän lontoolaisen kuvittajan kuva-aiheista ja värien käytöstä. Löydän myös ehkä jonkun verran samaistumispintaa hänen tyyliinsä.
– seasonpapercollection, mainitsen vielä neljännen, hups! Tämä ei ole yksittäinen taiteilija, vaan aivan ihana tuotesivu. Paperikauppa, joka aina ihastuttaa!
Mitä teet kuvittamisen lisäksi? Mistä olet kiinnostunut vapaa-ajallasi?
Tällä hetkellä vapaa-ajallani lähinnä leikin lasteni kanssa <3 He ovat 3 ja 1 vuotiaita, joten elän pikkulapsiperhelaiffia, ja se on kyllä ihan parasta. Muille omille kiinnostuksen kohteille ei siis juuri nyt ole niin paljon aikaa, mutta rakastan tehdä pitkiä kävelylenkkejä metsässä, joogaan, kuuntelen paljon kirjoja sekä podcasteja, arki-iltaisin laitamme ruokaa puolisoni kanssa ja katsomme yhdessä jotain koukuttavaa draamasarjaa. Tykkään käydä kuuntelemassa jazzia, elokuvissa ja lasillisella ystävien kanssa. Lisäksi rakastan matkustella, mutta tässä elämän- ja maailmantilanteessa siitä on ollut pakko pitää vähän taukoa. Joskus sitten taas!
Mikä on ollut haastavin tai siistein kuvitustoimeksianto tähän mennessä? Entä mitä haluaisit tehdä seuraavaksi? Mikä olisi unelmatyö?
Teen aika paljon erilaisia juttuja, ja on vaikeaa valita kaikkien aikojen siisteintä, mutta olen viime vuodet tehnyt paljon lastenvaatekuoseja Reimalle, ja se on ollut tosi hauskaa ja myös siistiä kävellä päiväkodinpihalla kun puolilla lapsista näkyy omia kuoseja päällä talvihaalareissa. Olenkin aina kokenut työni olevan enemmän taideteollisuutta kuin taidetta ja rakastan sitä, että arkista taidetta ja kuvan käyttöä on kaikkialla ja kaikkien saatavilla, maalaukseni voi olla myös lumikasassa peuhaamassa. Kyllä se on aika unelmaa.
Seuraava unelmatyö olisi päästä tekemään julkistataidetta, suunnittelemaan esimerkiksi kouluihin tai kirjastoihin muraaleja, kuvien, värien ja materiaalien käyttöä tilassa.
Vinkkisi aloitteleville kuvittajille?
Kaikilla on omat tavat toimia, mutta tässä pari yleishyödyllistä vinkkiä:
– Havainnoi omaa työprosessiasi niin, että tunnistat mitkä tavat toimivat ja missä työvaihessa sinulla on hyvä drive ja missä potentiaalinen sudenkuoppa. Kun tunnet prosessisi hyvin, niin osaat ajoittaa työskentelysi oikein ja vältyt turhalta tuskailulta.
– Kannattaa olla skarppi ja ammattimainen arkistoinnin ja aikataulujen kanssa. Nimeä tiedostot säännönmukaisesti ja kuuliaisesti aina samalla periaatteella ja selkeisiin kansioihin. Äläkä anna deadlinen päästä liian lähelle.
– Kerää itsellesi materiaalipankkia, erilaisia maalattuja pintoja, viivoituksia, erilaisia siveltimiä. Tämä voi olla digitaalista tai fyysistä, mutta näistä voit hyötyä luonnostelussa ja valmiiden töiden täyttöpintoina.
– Lue paljon ja seuraa maailmaa.
– Kokeile rohkeasti erilaisia luonnosmenetelmiä. Vietä aika-ajoin luonnosretriitti, missä voit vähän sekoilla ja löytää uusia juttuja. Äläkä pelkää valkoista paperia! Kaada siihen vaikka kahvit ja jatka siitä. Jaa ajatuksia ja keskustele kollegoiden kanssa!
Entäpä kuvitusta ensi kertaa tilaaville, tuleville asiakkaillesi?
– Ole avoin ja selkeä toiveistasi ja odotuksistasi.
– Sovitaan työn alussa yhdessä selkeät raamit työlle, että ollaan samalla sivulla siitä mitä työltä odotetaan.
– Tutustu Kuvittajat Ry:n tarjoamaan Kuvituksen tilaajalle -materiaaliin, siellä on hyvät perusvinkit sujuvaan yhteistyöhön!
– Kaikki selviää kysymällä. 🙂
TÄMÄN HETKEN TOP 7:
Levy: Mahdoton sanoa, kuuntelen kaikkea musaa sekaisin sieltä täältä, teen listoja ja sekoittelen uutta ja vanhaa. Ehkä enemmän vanhaa kuin uutta.
Kirja: Kuuntelin juuri äänikirjana Markku Haussilan Kaikki kauniit kukat. Vaikuttava, liikuttava ja hauska.
Supersankari: Momo (Kirjasta Michael Ende: Momo) Ikisuosikki <3
Elokuva / TV-sarja: Hmm.. kestosuosikkeihin kuuluu Sopranos ja The Office. Juuri nyt katsomme puolison kanssa Fargoa, jonka etenkin ensimmäinen kausi on mainio!
Museo tai näyttely: Kävin äskettäin Pariisissa, ja näin ensimmäistä kertaa Claude Monet’n Lumme -sarjan, ja teosten upean panorama esillepanon Musée de l’Orangeriessa. Se oli kyllä vaikuttava tila.
Kaupunki: Sanotaan vaikka Pariisi, kun juuri vierailin siellä pitkästä aikaa, ja onhan se ihana.
Lempikukka: Sekoitus pieniä niittykukkia, joiden nimiä tuskin tietää kukaan. Niitä, joita kasvaa metsäniityillä ja kallioilla.
Kiitos haastattelusta Eveliina! Ilo saada sut mukaan agentuuriin!