NAPA X YEPP – luovia työpajoja maahanmuuttajanuorille!

Suomessa maahanmuuttajalasten riski pudota koulusta ja työvoiman ulkopuolelle on jopa viisinkertainen verrattuna syntyperäisiin suomalaislapsiin. He kärsivät myös useammin mielenterveysongelmista, ja kohtaavat haasteita koulutukseen hakeutuessaan, ja sosiaalisia suhteita luodessaan.

Kun Helsingin yliopiston tutkija Christal O’Spel havahtui tähän faktaan, hän ei jäänyt paikalleen asiaa murehtimaan, vaan päätti tehdä asialle jotain. Syntyi YEPP ry (Youth educational performance program), joka tarjoaa tukea 9-18-vuotiaille maahanmuuttaja- ja pakolaisnuorille heidän koulu- ja sosiaalisen elämän edistämiseksi. YEPP ry ryhtyi järjestämään tiedekerhoja, joissa nuoret tutustutettiin paitsi tieteen saloihin, toimittiin myös yhdistävänä kätenä suomalaisten toimijoiden ja maahanmuuttajanuorten välillä. Seuraavaksi Christal halusi lähteä tukemaan nuoria taideklubien avulla, ja etsi näille yhteistyökumppania.

Napa Agencyn johtaja Marjo Oliva näki Christalin pitchaavan Taideyliopistolla YEPP ry:n yhteiskunnallisesti merkittävästä toiminnasta vuonna 2022, ja hän innostui välittömästi mahdollisuudesta olla mukana. Tästä käynnistyi pitkä kehitystyö, jonka tiimoilta pääsemme nyt vihdoin aloittamaan yhteisen työn maahanmuuttajanuorten hyväksi – Avek Creademo -rahoituksen tuella!

Kun nuorilta kysyttiin, minkä teemaiset taidetyöpajat heitä ensisijaisesti kiinnostaisivat, oli vastaus selvä: graffiti! Mikä hienointa, Napa Agencyn työpaja- ja konsultointipalvelu Napa Schoolista löytyi kokeneet lasten ja nuorten graffitityöpajojen vetäjät. Ensimmäinen työpaja järjestettiin tammikuussa 2024, Afaesin (Africans and African European Association) tiloissa Roihupellossa. Katso kuvat ensimmäisestä työpajasta täältä Napan Flickr:istä!

Yhteistyö Napa Schoolin ja YEPP ry:n välillä Avek Creademo -rahoituksen turvin on askel kohti nuorten maahanmuuttajien ja pakolaisten hyvinvoinnin tukemista sekä luovien alojen merkityksellistä hyödyntämistä yhteiskunnallisessa työssä. Seuraa meitä ja pysy kuulolla miten hankkeemme edistyy!

#napaXyepp #AVEKtukee #creademo #napaschool

Katso kuvat ensimmäisestä työpajasta täältä Napan Flickr:istä!

Tätä ensimmäistä työpajaa on sponsoroinut Afaes.

PSSST! Onko yrityksesi kiinnostunut sponsoroimaan yhteiskunnallisesti merkittävää toimintaa maahanmuuttajanuorten hyväksi? Ota meihin yhteyttä ja keskustellaan mahdollisuuksista!

Napa School