Uusi Napalainen: Tervetuloa agentuuriin Emmi-Riikka Vartiainen!
Marraskuun pimeys ja kylmyys ei tunnu missään, sillä Napan kuvittajarivit saivat huiman annoksen väriä ja pirteyttä, kun taitava Emmi-Riikka Vartiainen liittyi joukkoomme!! Katso uuden kuvittajan portfolio täältä!
Emmi-Riikka Vartiainen (s. 1990) on Juankoskelta kotoisin oleva kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Hän on valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista graafisen suunnittelun linjalta vuonna 2013. Emmi-Riikka on työskennellyt mm. lehtitaittajana, mainostoimistograafikkona ja mainostoimiston luovana johtajana, sekä tehnyt ohessa monipuolisesti kuvitusta, mutta keskittyy nyt täyspäiväisesti kuvittamiseen. Kuvitusten tekniikkana on pääasiassa sekä tussit, guassit että tietokone. Kuvitustyylille ominaista on intensiiviset ja iloiset värit sekä selkeät muodot. Söpöys, popkulttuuri, muoti, eläimet, kasvit ja luonto ovat usein töiden aiheina. Emmi-Riikka on tehokas ja intohimoinen kuvittaja, joka syventää osaamistaan kiihtyvällä tahdilla. Emmi-Riikka on tehnyt mm. lehtikuvituksia (mm. Ylioppilaslehti, Me Naiset), tuotekuvituksia, infografiikkaa ja kampanjakuvitusta (mm. Roosa Nauha) sekä Suomeen että ulkomaille.
Moi Emmi-Riikka! Kertoisitko vähän taustastasi, milloin innostuit kuvittamisesta ja mikä oli ihan ensimmäinen kuvitustilauksesi?
Minua kannustettiin jo pienenä piirtämään ja piirsin ihan koko ajan, se oli se ”minun juttuni”, joten pidin jo silloin tavallaan varmana sitä, että isona minusta tulee jonkinlainen kuvittaja. Olen tosi kiitollinen, että kotona ja koulussa uskottiin ja rohkaistiin kuvittamaan! Sitä unelmaa kohti on sitten tullut työskenneltyä aika suoraviivaisesti – graafisen suunnittelun opinnot ja kokemus hyvänä lisänä. Ihka ensimmäinen kuvitustilaukseni oli levynkannen suunnittelu progerock-bändi Makrofagin Kummitusjuna-EP:lle.
Mitä tekniikkaa kuvituksissasi käytät, ja kuinka kuvitusprosessi yleensä etenee?
Työskentelen vaihtelevasti sekä perinteisin piirtämis- ja maalaustekniikoin, että digitaalisesti. Teen ensin käsin luonnoksen, sitten tussaan ja väritän sen joko valopöydän avulla käsin tai digitaalisesti. Tarvittaessa vektoroin lopullisen työn. Viime aikoina olen viihtynyt enemmän maalien ja tussien parissa, kuin alusta loppuun asti tietokoneella työskennellen. Pidän siitä että työhön jää orgaaninen ja käsintehty jälki, pienessä epätäydellisyydessä on jotain viehättävää.
Minkälaisessa ympäristössä työskentelet? Nimeä viisi asiaa, jotka ensimmäisenä näkökenttääsi osuvat!
Työskentelen olohuoneessa omassa nurkkauksessani ikkunan vieressä. Työpöytäni on käynyt vähän pieneksi, isompi olisi nyt ajankohtaista hankkia jotta kaikille välineille olisi oma paikkansa. Tykkään, että työpisteeni on siistin ja käytännöllisen lisäksi kivan näköinen, joten sieltä löytyy myös söpöjä pikkuesineitä ja muutama kasvi. Vasemmalla on keltainen työpöydän lamppu ja vaaleanpunaiset kuulokkeet. Oikealla on serkulta saamani vaaleansininen keraaminen kermanekka, jossa pidän siveltimiä. Sen vieressä on pieni Pokémon-figuuri, tykkään vaihdella pöydälle tai viereiselle ikkunalaudalle pieniä eläinfiguureja maskotiksi. Lisäksi pöydällä on Nintendo 3DS, jolla olen pelannut nyt aika paljon.
Tyylisi tunnusomaisin piirre on vahvat värit ja pehmeät muodot – miten päädyit tähän ilmaisuun?
Piirsin aikoinaan runsaita ja yksityiskohtaisia töitä, mutta se alkoi tuntua liian jäykältä enkä pitänyt siitä. Opetellessani tyylittelemään ja piirtämään yksinkertaisemmin ymmärsin, että kuvituksessa vähemmän voikin olla enemmän. Haluan että ilmaisuni näyttää selkeältä ja yksinkertaisella tavalla mielenkiintoiselta. Käytin ennen myös paljon pastellivärejä ja varoin vähän värien käyttöä, mutta nykyään pidän voimakkaista ja iloisista väreistä.
Minusta on myös hauska ajatella, miltä työni näyttäisi sitä ympäröivässä maailmassa, kuten vaikka julisteena seinällä.
Mikä kuvittajan työssä on parasta? Entä haastavinta?
Parasta on, kun saan palautetta, että töistäni ja tyylistäni pidetään – tai kun joku kertoo vaikka Instagramissa että kuvitukseni ovat inspiroivia. Se on ihan mieletöntä! Haluan antaa töilläni iloisia tunteita. Haastavinta on ehkä se, että tekijänoikeuksia ei aina kunnioiteta internetin laajassa maailmassa, ja joskus olen löytänyt omia töitäni luvattomassa käytössä.
Kerro meille instagramin TOP 3 taiteilijaa – ketä kannattaa seurata ja miksi?
@charlottemei_ ‑ Charlotten maalaukset ja keramiikka on hurmaavia!
@aww.sam ‑ Samin sateenkaarenvärisistä luomuksista ei voi tulla kuin hyvälle tuulelle.
@bodiljane ‑ Jane on taiteellinen idolini, ihailen hänen aikaansaannoksiaan valtavasti.
Mitä teet kuvittamisen lisäksi? Mistä olet kiinnostunut vapaa-ajallasi?
Pidän lenkkeilystä ja metsissä haahuilusta, ja on kiva ottaa luontohavainnoista valokuvia. Tykkään myös lukemisesta, nyt kiinnostaa eniten suomalaisia kansanuskomuksia ja historiaa sekoittava fiktio. Tykkään kaikenlaisen rajatiedon lueskelusta ja siihen liittyvistä podcasteista. Pelaan myös aika paljon konsolipelejä vapaa-ajallani, nyt kovimmassa käytössä on uusi Nintendo 3DS.
Mikä on ollut mieleenpainuvin kuvitustoimeksianto tähän mennessä? Entä mikä olisi se unelmien kuvitusduuni?
Mieleenpainuvin toimeksianto on ollut kansallispukusarjan kuvittaminen Taito-lehdelle. Eri alueiden pukuihin tutustuminen oli tosi mielenkiintoista, ja oli hienoa saada pukujen asiantuntijalta kommentteja kuvituksiin. Unelmien kuvitusduuni voisi olla jonkun ison tapahtuman tai festarin ilmeen ja kuvamaailman suunnittelu, astiaston tai muiden kodintuotteiden kuvittaminen, tai lehtikuvitus New York Timesissa.
Tämän hetken lempparit:
Levy: Serani Poji ‑ Manamoon
Kirja: Mikko Kamula ‑ Ikimetsien sydänmailla
Supersankari: Sailor Moon
Näyttely: Nolottaa myöntää, mutta en ole käynyt näyttelyissä viime aikoina, mutta viimeksi käymäni Yayoi Kusama: In Infinity -näyttely oli mainio!
Tv-sarja: Stranger Things
Taiteilija: Charlotte Mei
Kaupunki: Haluaisin käydä Edinburghissa ja Tallinnassa
Kiitos Emmi-Riikka! Hauska tutustua ja saada sinut mukaan Napa Agencyn iloiseen ja lahjakkaaseen joukkoon!