Sofia Pusa on Napan uusin kuvittaja!

Päätimme räjäyttää pankin ja julkistaa vielä yhden uuden kuvittajan ennen kesälomia! Tervetuloa agentuuriin SOFIA PUSA! Sofia yhdistelee kuvituksissaan monipuolisesti erilaisia tekniikoita, kuten käsinpiirrettyä, 3D:tä ja vektoria – ja mitä tulee liikkuvaan kuvitukseen, siinä Sofia on taituri vailla vertaa! Katso Sofian kuvitustyöt hänen portfoliostaan täältä!

Sofia Pusa on helsinkiläinen kuvittaja, graafinen suunnittelija ja liikegrafiikan suunnittelija, joka on valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista. Sofialla on monipuolinen tausta – hän on aiemmin mm. opiskellut Helsingissä ja Mexico Cityssä kauppatieteiden maisteriksi, työskennellyt palvelumuotoilun ja strategisen viestinnän parissa sekä tehnyt vapaaehtoistyötä Ecuadorissa. Nykyään hän on kokopäiväinen freelancer-kuvittaja ja -graafikko ja suhtautuu työhönsä intohimoisesti. Hänen kuvitustyylilleen on ominaista voimakkaat värit, surrealistinen tunnelma ja oivaltavat ideat. Sofian on tehnyt kuvituksia niin lehdille (mm. Helsingin Sanomat), kustantamoille (mm. Otava) kuin tapahtumiin (mm. Provinssi). Hänen joutsenkuvituksensa voitti keväällä 2017 Helsingin Kirjamessujen kampanjakuvakilpailun.

Moi Sofia! Kertoisitko vähän taustastasi, milloin kuvitit ensimmäisen kerran?
Olen piirtänyt lapsesta asti. Jostain syystä muistan elävästi, kun pienenä piirsin paperille perhosta ja kesken värittämisen hämmennyin, sillä unohdin miten päin perhosen siivet ovat. Lopullisessa kuvassa jättikokoisen perhosen toinen kolmionmuotoinen siipi on ylösalaisin, mutta värit ovat yhtä kirkkaat kuin kuvituksissani tänäkin päivänä.

Olin aina kiinnostunut taiteesta, mutta 19-vuotiaana taidelukion jälkeen tulevaisuuden suunnitelmani olivat kaikkea muuta kuin selkeät ja päädyin opiskelemaan Kauppakorkeaan, matkustelemaan ja etsimään itseäni vapaaehtoistyössä Ecuadorissa. Opintojen jälkeen työskentelin erilaisissa viestinnän ja palvelumuotoilun tehtävissä, kunnes löysin kipinän kuvittamiseen ja graafiseen suunnitteluun. Sillä tiellä olen edelleen ja intohimo tekemiseen kasvaa jatkuvasti.

Miten kuvailisit itseäsi kuvittajana – mikä on tavaramerkkisi?
Rakastan voimakkaita värejä ja minua kiehtovat alitajunta, unet ja surrealismi. Nautin myös siitä, jos saan asiakkaan viestin kiteytettyä oivaltavaan visuaalisen muotoon.

 

Mitä tekniikkaa kuvituksissasi käytät ja miten päädyit nykyiseen kuvitustyyliisi?
Pyrin töissäni eksperimentoimaan erilaisten tekniikoiden kanssa ja yhdistelemään 3D-grafiikkaa, käsintehtyä ja luonnonmateriaaleja vektorigrafiikkaan. Kuvitustyylini löytäminen on ollut minulle pidempi prosessi, joka varmasti jatkuu ikuisesti. Opiskelin myös yhden kevään Torontossa, jossa keskityin erityisesti kuvitustekniikkani ja animaatiotaitojen hiomiseen.

Kerro lyhyesti kuinka kuvitusprosessi yleensä etenee, kuinka lähestyt toimeksiantoa ja milloin työ on valmis?
Aluksi otan aina kynän käteen ja ryhdyn ideoimaan ja luonnostelemaan kuvitusta muistivihkooni. Tutkin aihetta ja yritän kiteyttää toimeksiannon olennaisimman viestin. Ideaalitilanteessa on aikaa haudutella ideoita ja antaa alitajunnalle mahdollisuus työstää niitä tutkimusvaiheen jälkeen. Sen jälkeen lähden miettimään värimaailmaa ja tekemään itse kuvitusta käsin ja koneella. Työ on valmis, kun jokin loksahtaa paikalleen ja olemme molemmat asiakkaan kanssa tyytyväisiä lopputulokseen.

Teet myöskin liikkuvaa kuvitusta, kuinka tämän työstäminen yleensä etenee?
Liikkuvan kuvituksen työstäminen riippuu paljon projektista. Isommissa töissä teen aina storyboardin, joka valaisee visuaalisesti ideat ja kohtausten etenemisen.

Mikä kuvittajan työssä on parasta ja haastavinta?
Parasta on ollut tehdä omasta intohimosta ammatti. Haastavinta on löytää aikaa myös omille projekteille, joissa on mahdollisuus mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle epäonnistumisia pelkäämättä.

Minkälaisessa ympäristössä työskentelet? Nimeä viisi asiaa, jotka ensimmäisenä osuvat näkökenttääsi.
Etsin juuri uutta työhuonetta, joten saa vinkata kiinnostavista paikoista! Tällä hetkellä näkökenttääni osuvat piirtopöytä, Grafia-lehti, kahvikuppi, Evernote ja ikkunasta sateisen Helsingin siluetti. Perussetti siis!

Mitä teet kuvittamisen lisäksi? Mistä olet kiinnostunut vapaa-ajallasi?
Viime aikoina minut on vallannut massiivinen luontokaipuu ja näin kesällä mökkeily ja reissaaminen on parasta ajanvietettä. Koneen ääressä istumisen vastapainoksi tuntuu hyvältä tehdä jotain fyysistä ja tykkään myös käydä salilla tai kiipeilemässä.

Mikä on on ollut haastavin ja palkitsevin työ tähän mennessä – entä minkälaisia toimeksiantoja haluaisit saada tulevaisuudessa?
Haastavin työni on ollut Provinssiin tekemäni interaktiivinen animaatio, johon kuvitusten lisäksi ohjelmoin vuorovaikutteisuuden alusta loppuun itse. Palkitsevaa oli myös nähdä ensimmäisen kerran oma kuvitus Helsingin Sanomissa. Minusta olisi kiinnostavaa tehdä tulevaisuudessa yhteistyötä yllättävienkin tahojen kanssa ja miettiä, miten kuvitusta voi hyödyntää luovasti esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa ja kokemusten luonnissa.

Tämän hetken TOP 7:

Levy: Teltta ja hiekkaa -niminen playlist, jota kuuntelimme loopilla viime kesän Saaremaa-roadtripillä
Kirja: Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a Fuck
Supersankari: Peppi Pitkätossu, synnynnäinen feministi
Näyttely: Viimeeksi näkemäni Generation 2017 oli raikas kokonaisuus
Elokuva: Interstellar
Taiteilija: Ilari Hautamäki
Kaupunki: Hoi An kiinnostaa erityisesti kesän tulevalla Vietnam-reissulla

Tervetuloa Sofia! Niin mahtavaa saada sinut Napan taiteilijoukkoon!

KuvittajaSofia PusaUncategorized @fi