Napa School: Esittelyssä Kuosi-workshopin vetäjät Linda Jännäri & Maija Fagerlund

Napa Schoolin kuosi-workshop alkaa 21.3. Napa Agencyn toimistolla. Vielä on pari peruutuspaikkaa auki, tervetuloa!

Kuosi-workshopin vetäjinä nähdään kaksi huipputyyppiä, kusoisuunnittelijat kuosisuunnittelijat Maija ja Linda! Maija Fagerlund toimii Aalto Yliopistossa tekstiilisuunnittelun lehtorina. Linda Jännäri on tehnyt monipuolisesti kuosisuunnitteluprojekteja kaupallisesta suunnittelusta vaatteiden massatuotantoon. Napa Schoolilla he vetävät yhdessä workshopin kuosi-suunnittelun ammattilaisille ja muille alasta kiinnostuneille. Kysyimme molemmilta mikä kuosi-suunnittelussa kiinnostaa juuri nyt ja mistä inspiraatio tekemiseen syntyy.

Moi Linda ja Maija! Kiva saada teidät mukaan Napa Scholin kuosiworkshopin vetäjiksi! Mistä olette saaneet kipinän kuosien suunnitteluun?
MAIJA:
Tiedän tämän melko tavalliseksi vastaukseksi, mutta saan suuren osan ideoistani luonnosta. Rakastan kukkakuoseja, puita ja kasveja, ja toisaalta minua inspiroivat erilaiset luonnosta löytyvät pinnat, vaikkapa sammaloitunut kivi tai aaltoileva veden pinta. Tottakai myös näyttelyistä ja lehdistä saan paljon ideoita, ja toisaalta myös vanhoista tekstiileistä ja perinteisistä tekstiilitekniikoista.
LINDA:
Periaatteessa idea voi lähteä mistä tahansa yksittäisestä väristä aina sähköjohtoihin tai vaikka mitokondrioihin. Makro-lähestymistapa elolliseen luontoon innottaa usein ihan spontaanisti miettimään uusia kuosi-ideoita.

Mitä nousevia trendejä kuosisuunnittelussa näkyy tänä keväänä?
MAIJA: Monenlaisia, mutta yhtenä suurena sanoisin materiaalisuuden, käsin tekemisen jäljen ja erilaisista perinteisistä tekniikoista ammentamisen ja niiden päivittämisen.
LINDA:
Muodin puolella näyttää siltä, että 70-luvun tunnelmissa pysytään, mutta eläinkuoseista  ja folk-henkisistä pikkukukista ollaan siirtymässä suurempiin ja graafisempiin kuvioihin. Värit ja kontrastit ovat vahvistuneet ja kuoseissa saa nyt olla isoja pintoja ja paljon ”tyhjää” tilaa.

Mikä kuosisuunnittelussa on kivointa / haastavinta?
MAIJA: Kivointa on toisaalta vapaa luonnostelu ja maalaaminen, ja toisaalta taas rakastan raportin eli toiston rakentamista ja sillä leikkimistä. Jatkuvuuden suunnittelun tuntuu olevan kokonaan oma ajattelutapansa joka kuosisuunnittelijoille kehittyy, ja sen seurauksena alkaa myös nähdä tätä toistoa kaikkialla, niin toisten suunnittelemissa kuoseissa vaikkapa bussin penkeissä, kuin myös luonnossa.
Aloitellessani kuosisuunnittelua oli toiston rakentaminen myös haastavinta, mutta kun sen oppii se alkaa tulla aivan luonnostaan. Haasteellisinta tällä hetkellä on ehkäpä miettiä miten kuosi tulee toimimaan lopullisissa materiaaleissaan ja valmistustekniikallaan, kun tehtaat ovat nykyään useimmiten kaukana eikä varsinkaan freelancer pääse yleensä keskustelemaan asiasta tehtaan henkilökunnan kanssa, tai välttämättä näkemään edes koekappaleita kuosistaan.
LINDA:
Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Lisää työpajan sisällöstä näet täällä: https://napa-agency.fi/napa-school-starttaa-kuosiworkshopilla-maaliskuussa/

Varmista paikkasi kuosi-workshopissa ja ilmoitatudu: elsa@napa-agency.fi / +358 50 589 7713

Napa School