Esittelyssä uusi Napalainen – tervetuloa kuvittaja & kuosisuunnittelija Riku Ounaslehto!

Voi onnea! Napan porukka täydentyi jälleen yhdellä huippukuvittajalla! Tervetuloa kuvittajaksi Riku Ounaslehto! Oulusta ponnistavan Rikun ydinosaamiseen kuuluu muun muassa kuosisuunnittelu ja vektorikuvitukset. Tämän tekijän kuvitusaiheissa näkyy ihanasti pohjoisen kasvit & eläimet!

Rikulla on alan opintoja Rovaniemen Taiteiden tiedekunnasta, graafisen suunnittelun koulutusohjelmasta. Ennen yliopisto-opintoja Riku on valmistunut kuva-artesaaniksi vuonna 2010. Rikun kasveja, eläimiä ja runsaita yksityiskohtia sisältävä tyyli syntyy tarkasta vektori-osaamisesta, jota hän yhdistää taitavasti muihin tekniikoihin ja rohkeisiin väreihin. Digimaailman vastapainoksi Riku piirtää ja maalaa perinteisillä työvälineillä. Aihepiirit ulottuvat Lapin eläimistä humoristisiin ihmishahmoihin. Hän työskentelee mielellään erilaisten projektien parissa – häneltä onnistuvat nopeat & selkeät vektoripiirokset, mutta myös runsaat ja yksityiskohtaiset kuosit. Viime vuosina kuosisuunnittelu on kasvanut Rikun intohimoksi ja kuoseilla ja printeillä onkin valloitettu Yhdysvaltojen, Euroopan, Aasian ja Australian vaatetusalan yrityksiä ja muotitaloja.

Moi Riku! Kertoisitko vähän taustastasi, mikä oli ensikosketuksesi kuvitukseen?

Olen aina ollut piirtämishullu ja jo pienenä taiteilin koko ajan lintuja, niiden silmiä ja siipiä älyttömän tarkasti. Halusin piirtää aina jotain sukulaisille ja kavereille ja tein itselleni pelilaudoista omia versioita. Ala-asteella tahti oli välillä niin hurja, etten ehtinyt värittää töitä! Sen sijaan merkitsin alueet koodein, esimerkiksi keltaiset k-kirjaimella, ja annoin työt eteenpäin väritettäviksi.

Mitä tekniikkaa kuvituksissasi käytät, ja kuinka kuvitusprosessi yleensä etenee?

Kuvittamiseni on siirtynyt reilusti digitaalisen työympäristön puolelle noin 10 vuotta sitten, eli olen melkein kuin naimisissa piirtopöytäni kanssa. Vektorigrafiikka miellyttää pikkutarkkaa silmääni. Rakastan sitä, että yksityiskohdat pitävät muotonsa täsmälleen, olivatpa ne toistettuna leppäkertun tai kerrostalon seinän kokoisena. Toisaalta ennen tietokoneella työskentelyä on mahtava luoda vaikkapa hahmon siluetti vesiväreillä maalaten ja jatkaa vasta sitten vektoreilla. Sama pätee myös toisinpäin. Ensin tarkkaa työskentelyä tietokoneella, jonka jälkeen kuvitusta muutetaan maalauksen näköiseksi.

Minkälaisessa ympäristössä työskentelet? Nimeä viisi asiaa, jotka ensimmäisenä osuvat näkökenttääsi!

Haaveilen omasta työhuoneesta, mutta tällä hetkellä viihdyn oikein hyvin olohuoneessa suuren pöydän äärellä, joka korvasi pienen ja epäkäytännöllisen työpisteen. Ensimmäisenä näen upean, vanhan ikkunan, sillä asun Oulun toiseksi vanhimmassa asuinrakennuksessa. Seuraavaksi huomaan ikkunalaudan tavarat; valamani kukkaruukku, kynttilänjalka, lintukirjoja ja korurasia. Kolmantena seinällä olevan tauluparin, jossa on vesilintu- ja haukkakuvituksia antikvariaatti C. Hagelstamista Helsingistä. Neljäntenä näen sohvapöydällä olevia koriste-esineitä, jotka ovat rakkaita. Viimeisenä näkökenttääni osuu tietenkin nenäni olla olevat tietokone ja piirustuslehtiö.

Asut Oulussa. Onko pohjoisessa jotain erityisen inspiroivaa, ehkäpä eksoottistakin?

Pienenä lempitarinani liittyivät aina talveen, pohjoiseen tai jouluun. Pohjoiset eläimet ja luonto kiehtovat. Käynkin paljon sukulaisten luona Rovaniemellä ja Kittilässä lomailemassa ja keräämässä ideoita. Inspiroivinta on luonto kokonaisuudessaan, se miten dramaattisesti se muuttuu vuodenaikojen mukaan.

Olet taitava ja tuottelias kuosisuunnittelija – mistä ideat kumpuaa?

Rakastan yksityiskohtaista koristetaidetta ja ornamentteja, joten sieltä suunnalta riittää inspiraatiota. Samoin kasveista ja linnuista. Välillä mietin suoraan mitä ihmiset haluaisivat nähdä vaikkapa kotona tai työpaikalla, toimisiko joissakin tiloissa esimerkiksi humoristisempi kuosi. Juuri huumorin ja fantasian kautta arjen keskelle saa loihdittua jotain mielenkiintoista.

Mikä kuvittajan työssä on parasta? Entä haastavinta?

Parasta on se, kun ihmiset tunnistavat kädenjälkeni. Myös oman kuvituksen tai kuosin näkeminen valmiissa tuotteessa, vaikkapa kirjassa tai vaatteessa, on hienoa. Haastavinta on ehkä se, miten tässäkin ammatissa olisi hyvä taitaa, on sosiaalisen median kanavat. Suomalainen vaatimattomuus on hyve, mutta kyllä omia töitä saa ja pitää tuoda näytille.

Mitä teet kuvittamisen lisäksi? Mistä olet kiinnostunut vapaa-ajallasi?

Viimeiset kolme vuokra-asuntoani ovat olleet niin kauniissa rakennuksissa, että olen halunnut kunnioittaa niitä sisustusvalinnoillani. Opiskelijan sieltä sun täältä hankitut sisustusesineet ovat parin viime vuoden aikana vaihtuneet katseita kestäviksi kokonaisuuksiksi. Toki aina jokin nurkka on ihan rempallaan. Sisustamisen lisäksi juoksen ja pyöräilen paljon.

Mikä on ollut mieleenpainuvin kuvitustoimeksianto tähän mennessä? Entä mikä olisi se unelmien kuvitusduuni?

Suosikkityöni tähän mennessä on ehkäpä tatuoinnin suunnittelu, missä lampunhenkeä muistuttava hahmo nousee lampun sijaan korkokengästä. Tatuoija oli pitänyt harmaan sävyistäni ja yksityiskohdissa oli ollut melkoinen työ. Lopputulos on edelleen mahtava ja tarkka. Unelmaduuni voisi olla astiaston kuvittaminen, poptähti MIKAn kansitaide tai kuosimallisto muotitalo Givenchylle. Ja miksei jopa oma satukirja!

Tämän hetken TOP 7:

Levy: BANKS – The Altar
Kirja: Benjamin Kunkel – Jumissa
Supersankari: Jos äitiä ei lasketa niin Beyoncé 😉
Näyttely: Suomen taiteen tarina – Ateneumin kiertävä kokoelma
Elokuva: Nainen junassa
Taiteilija: Josef Frank ja Samuli Heimonen
Kaupunki: Helsinki

Kiitos Riku. Ihanaa saada sinut mukaan Napan taitavaan tekijäjoukkoon!

Riku Ounaslehdon portfolioon voit tutustua täällä: www.napa-agency.fi/riku-ounaslehto
Hän suunnittelee myös designeja lisensoitavaksi (pyydä linkki materiaaliin info@napa-agency.fi).

KuvittajaRiku Ounaslehto