Kuosisuunnittelija ja kuvittaja Oona Mäkelä on Napa Agencyn uusin taiteilijalisäys!

Kevät tulee ja niin myös agentuurimme saa uuden jäsenen! Lostava tekijä, kuosien suunnittelija ja kuvittaja Oona Mäkelä, olkaa hyvä!

Oona Mäkelä (s. 1991) on helsinkiläinen kuvittaja ja kuosisuunnittelija, joka on suorittanut opintonsa Antwerpenin taideakatemiassa Belgiassa ja valmistunut graafisen suunnittelun maisteriksi. Suunnittelijana Oona on monipuolinen, ja hän on paitsi kuvittaja, myös graafikko, kuosisuunnittelija, keramiikkaharrastaja sekä animaatiostudion perustaja ja toinen jäsen. Oonan tyylin tunnistaa monipuolisesta viivankäytöstä, joka liukuu taitavasti eläväisestä ja hennosta staattisempaan. Hänen työnsä koostuvat sopusointuisista, vaikkakin toisinaan railakkaista väreistä, leikkisyydestä ja vahvasta muotojen ja graafisten elementtien käytöstä. Oona suhtautuu intohimoisesti uusiin taiteellisiin aluevaltauksiin, itsensä kehittämiseen ja hän osallistuu mielellään monenlaisiin projekteihin. Oonan mielestä siisteintä elämässä on uusiin tyyppeihin tutustuminen ja hän lähtee asiakkaan kanssa mielellään vaikka kahville juttelemaan uudesta projektista! Hänen asiakkaitaan ovat muun muassa Nanso, Makia, Helsingin Sanomat, Vegemessut ja Kustantamo S&S.

Erikoisosaaminen: Kuosisuunnittelu, tapahtumailmeet, graafiset elementit, liikkuva kuvitus, brändäys, värien käyttö

Kertoisitko vähän itsestäsi, miten innostuit kuvittamisesta ja mikä oli sun ensimmäinen kuvitustoimeksianto?
Olen Helsingin Ruskeasuolla asuva kuvittaja, graafikko ja kuosisuunnittelija. Kiinnostuin kuvittamisesta kun opiskelin Helsingin kuvataidelukiossa. Ensimmäinen kuvitustoimeksiantoni oli juurikin lukioaikoina Helsingin Sanomien Nuorten posti-palstan kuvittaminen.

Mitä tekniikkaa (ja välineitä) kuvituksissasi käytät?
Käytän tosi paljon mustetta ja sivellintä, sekä tussiterää. Pidän tosi paljon musteen tuoksusta joten ehkä se motivoi! 😀 Vaikka piirrän paperille, lisään kuitenkin värit ja sommittelun, sekä editoin melkein kaiken digitaalisesti. Tykkään käsin piirretyn orgaanisen jäljen ja digitaalisen ”litteämmän” jäljen yhdistelmästä.

 

Miten kuvitustyylisi on kehittynyt urasi aikana – mitkä ovat kuvitustesi tunnusomaisimmat piirteet ja tyylisi kulmakivet?
Maalasin ennen todella paljon vesiväreillä ja tulin siinä teknisesti taitavaksi. Ehkä siksi vähän kyllästyin siihen ja aloin kokeilemaan toisia tekniikoita. Opiskelin taidegrafiikkaa joten tein sitä paljon ja siinä piirrettiin enemmän. Ehkä siksikin maalaaminen jäi.

Tein ennen tosi pikkutarkkoja töitä, mutta nykyään suurpiirteisyys ja rentous kiinnostaa enemmän. Tein kaikki työt käsin ja olin todella perfektionistinen, mutta nykyään osaan ottaa asian vähän rennommin ja käytän paljon digitaalisia työkaluja. Arvostan kuitenkin käsin piirtämistä todella paljon ja haluan ehdottomasti säilyttää tämän taidon. Käsin piirretty jälki on yksi kuvitusteni tunnistettavista piirteistä, erityisesti viivan käyttö. Sanoisin että muita ovat väriyhdistelmät ja erilaiset kontrastit. Puolisoni sanoi että työni ovat elegantteja – mikä oli kiva kuulla.

Olet aivan ilmiömäinen kuositaituri – kerro vähän sun kuosien kuvitusprosessista.
Kiitos! Teen tosi vähän luonnoksia kuoseja varten, ellei sitä erikseen toivota. Ideoita poimin ympäriltäni ja omasta päästä. Yleensä piirrän paperille musteeseen kastetulla siveltimellä. Skannaan kaikki aikaansaannokset joissa on omasta mielestäni potentiaalia. Joskus katson töitä uudestaan vasta seuraavana päivänä koska silloin ne näyttäytyvät itselle uudella tavalla ja voivatkin olla hyviä eri tavalla kuin ensin ajattelin. Piirrän myös luonnoskirjaan ja näistä “töherryksistä” on syntynyt myös hyviä kuoseja.

Teen sommitelmia skannauksista photoshopissa ja kokeilen eri värejä. Näin kuosit yleensä syntyvät.

Entäpä animaatiot, teet myös niitä. Miten ne syntyvät?
Riippuu vähän asiakkaasta millaista animaatioita lähdemme tekemään. Ensin teemme animaation käsikirjoitusta noudattavan storyboardin. Tähän pohjautuen teen pari havainnekuvaa tyylistä. Jos nämä hyväksytään pääsen piirtämään kohtauksia jotka yhtiökumppanini animoi. Animaatioprojekteissa piirrän yleensä kaiken suoraan digitaalisesti, mikä on kyllä ollut kiva haaste.

Asuit ja opiskelit Antwerpenissa. Jäikö siitä ajasta mitään erityistä mieleen?
Asuin Antwerpenissa koko nuoren aikuisuuteni, joten sillä on ollut iso vaikutus minuun. Minun on vaikea kuvitella millainen ihminen edes olisin jos olisin asunut koko ikäni Suomessa. Belgiassa asuminen avarsi mieltä ja ajattelua tosi paljon. Taideskene on Belgiassa tosi erilainen verrattuna Suomeen. Minulle on jäänyt mieleen se miten ihmiset järjestävät itse enemmän tapahtumia eikä meininki ole niin virallista. Pieniä kiinnostavia näyttelyitä on paljon joten monenlaiset työt pääsevät esille. Avajaiset eskaloituivat juhliksi joissa viini virtasi!

Paljasta meille taiteelliset (some)idolisi! Ketä seuraat Instagramissa ja miksi fanitat heitä?
1. Ihailen tosi paljon Riikka Sormusen töitä. Kävimme samaa lukiota ja olen siitä asti ihaillut hänen groteskin ja kauniin välillä häilyviä töitään! Haaveilen joskus voivani ripustaa hänen originaalinsa seinälle.
2. Toinen suosikkini on belgialainen muotisuunnittelija Christian Wijnants. Tykkään tosi paljon mallistojen kuoseista.
3. Kolmantena ihailen Armi Tevan oivaltavia keramiikkatöitä.

Mitä teet kuvittamisen lisäksi? Mistä olet kiinnostunut vapaa-ajallasi?
Vapaa-ajalla harrastan keramiikkaa ja vierailen paljon museoissa ja gallerioissa. Myös metsäkävelyt ovat ihania. Yritän myös nähdä kavereita tarpeeksi usein. Nyt korona-aikana on kyllä tullut maattua aika paljon kotona sarjojen ääressä. Meille on pian tulossa koira ja toivon että sen kanssa tulee puuhailtua paljon!

Mikä on ollut mieleenpainuvin kuvitustoimeksianto tähän mennessä? Entä mikä olisi se unelmien kuvitusduuni?
Mieleenpainuvin kuvitustoimeksianto on ehkä juuri se ensimmäinen työ kuvittajana Helsingin Sanomille ja kun sai nähdä oman työn lehdessä julkaistuna.

Unelmien kuvitusduunini olisi jokin iso projekti jossa olisi monta eri osaa ja eri kuvituksia ja joka sisältäisi myös animaatiota.  Olisi ihanaa tehdä projekti joka saisi aikaan jotain hyvää tai joka liittyisi vahvasti omiin kiinnostuksen kohteisiin. Ja tietenkin mukavien tyyppien kanssa yhteistyössä. 🙂

Vinkkisi aloitteleville kuvitajille? Entäpä kuvitusta ensi kertaa tilaaville, tuleville asiakkaillesi?
Aloittaville kuvittajille antaisin vinkiksi olla sinnikäs ja vaan piirtää paljon. Tuleville asiakkaille taas vinkiksi luottaa kuvittajan näkemykseen.

Tämän hetken TOP 7:

Levy: Antti Holman podcast Antin palautepalvelu
Kirja: Päivi Romppaisen ja Tommy Wirénin Onnistu koirasi koulutuksessa
Supersankari: Äitini koira Muusi joka on supermummo 16,5v.
Elokuva / TV-sarja: YLE Areenasta ruotsalainen Massi / Deg
Näyttely: HAMissa Maiju Hukkasen Päiviä, jotka rytmittyvät päiväunien mukaan
Kaupunki: Helsinki
Jos olisit kuukausi, niin mikä: Huhtikuu koska talvi kyllästyttää

Kiitoksia haastattelusta Oona, ja megaisosti tervetuloa Napaan! Oonan portfolioon pääset tästä: www.napa-agency.fi/kuvittaja/oona-makela/

KuvittajaOona Mäkelä