Uusi kuvittaja kulmilla – tervetuloa Napaan Mirva Malmgren!

Napan tallissa on uusi kuvittajakiinnitys – huikea kuosien tekijä & kuvittaja Mirva Malmgren liittyy osaavaan ja persoonalliseen tekijäkaartiimme! Tutustutaanpas tähän taitavaan tulokkaaseen hieman lisää…

Mirva Malmgren on taiteen kandidaatiksi Aalto Yliopistosta 2016 valmistunut kuvittaja ja kuosisuunnittelija. Akryylimaaleilla ja musteella toteutetut kuvitukset ja kuosit ovat tyyliltään eloisia, yksityiskohtaisia ja värikkäitä. Kuvituksissa yhdistyvät usein suuret värikkäät pinnat ja sirot, luonnosmaiset siveltimenvedot. Aiheita ja inspiraatiota Mirva hakee maisemista, historiasta, saduista ja lauluista, joskus unistakin. Kuosisuunnittelua Mirva on opiskellut osana tekstiilisuunnittelun opintojaan Aalto Yliopistossa ja kokemusta on kasvattanut myös työjakso H&M:llä kuosisuunnittelijana. Viimeiset viisi vuotta Mirva on luonut kuvituksia ja kuoseja freelancerina kotimaisille yrityksille. Hänen asiakkaansa ovat olleet tyytyväisiä työn sujuvuuteen ja toimitusvarmuuteen sekä kuvituksien oivaltavuuteen ja värien käyttöön. Asiakkaisiin kuuluvat mm A-lehdet, Paletti, sekä Marttaliitto. Kuvittamisen ja kuosisuunnittelun lisäksi Mirvan intohimoihin kuuluu keramiikan tekeminen ja erilaisten askartelupajojen järkkääminen ystävilleen työhuoneellaan. Vuosien varrella Mirva on myös kasvattanut laajaa kuosimallistoa, josta löytyy sopivia designeja esimerkiksi lasten,- naisten-, ja miestenvaatteisiin, kodinsisustukseen sekä pakkauksiin.

Erikoisosaaminen: Kuosisuunnittelu, kasvi- ja eläinaiheet, lapsille suunnattu kuvitus, lehtikuvitus
Napa Portfolio: www.napa-agency.fi/kuvittaja/mirva-malmgren-uusi/ Instagram: @mirvamalmgren

Moi Mirva! Kertoisitko vähän itsestäsi: mistä tulet ja milloin ensimmäisen kerran innostuit kuvittamisesta?
Piirtänyt ja maalannut olen ihan pienestä pitäen ja erityisesti kuvataidekoululla on ollut iso merkitys tielläni kuvittajaksi. Siellä opin paljon eri tekniikoista ja taiteen tekeminen sinä omana juttuna vahvistui. Päädyin opiskelemaan  tekstiilisuunnittelua Aalto Yliopistoon, jossa tutustuin myös kuosisuunnitteluun. Valmistumisen aikoihin olin hetken aikaa hommissa kuosisuunnittelijana H&M:llä Tukholmassa ja tuo ajanjakso opetti mielettömästi kuosin tekemisestä ja vapauduin myös kokeilemaan ennakkoluulottomasti eri luonnostelutekniikoita. Suomeen palattuani aloin tehdä kuosisuunnittelua freelancerina ja myös kuvitukset tuli osaksi tarjoamaani palvelua. Juuri noihin aikoihin alkoi kehittymään myös nykyinen kuvitustyylini.

Miten työpäiväsi kuvittajana yleensä etenee – mitä teet ensimmäiseksi aamulla ja miten päivä yleensä päättyy?
Hankin viime kesänä ensimmäisen työhuoneeni ja aamu alkaa junamatkalla sinne. Pyrin jo edellisenä päivänä tekemään seuraavan päivän to do-listan, jota sitten lähden käymään läpi tärkeysjärjestyksessä. Eniten aikaa päivästä vie sähköpostit, ideointi ja luonnostelu sekä itse kuvitusten tekeminen ja koneella viimeistely. Paljon aikaa kuluu siis koneella istuessa ja päivän aikana yritän muistaa myös taukojumppailla. Työjutut pyrin jättämään työhuoneelle, mutta erityisesti ideointivaiheessa työt seuraa joskus kotiinkin asti. Ideoita saattaa pulpahdella mieleen kesken koiralenkin tai juuri  nukkumaan mennessä, joten luonnoskirjaa on hyvä pitää mukana joka paikassa!

Miten kuvitustyylisi on kehittynyt urasi aikana – mitkä ovat kuvitustesi tunnusomaisimmat piirteet ja tyylisi kulmakivet?
Huomaan tyylini menneen eteenpäin, kun katselen vuosien takaisia töitäni. Elementit ovat samat, mutta viiva on hiukan viimeistellympi ja työt runsaampia. Tyyli kehittyy erityisesti sellaisten asiakastöiden kautta, joissa pääsee toteuttamaan aiheita, joita ei muuten välttämättä ottaisi työn alle. Pyrin myös kokeilemaan uusia tekniikoita ja tyylejä aktiivisesti. Esimerkiksi muutama vuosi sitten osallistuin kansalaisopiston kiinalaisen maalaustaiteen kurssille, jossa opin paljon uutta erityisesti sivellintekniikoista.

Tykkään tosi paljon selkeistä ja yksinkertaisista muodoista, ja toisaalta rakastan todella koristeellista ja yksityiskohtaista tyyliä. Kuvituksissani usein yhdistyykin isommat tasaiset pinnat ja runsaat yksityiskohdat. Käytän myös paljon värejä, erityisesti siniset ja vaaleanpunaisen eri sävyt eksyvät usein töihini.

Mitä tekniikkaa (ja välineitä) kuvituksissasi käytät, ja kuinka kuvitusprosessi yleensä etenee?
Prosessi alkaa asiakastyön briefin läpikäymisellä, jota seuraa ideointia ja luonnostelua. Ideointi voi olla tosi nopeakin vaihe, mutta välillä se ottaa tuskallisen paljon aikaa. Olen kuitenkin oppinut, ettei tarvitse pelästyä, vaikka toteutuskelpoista ideaa ei heti syntyisikään. Olen myös löytänyt omia tapoja inspiraation houkuttelemiseen, jos homma tuntuu tahmealta.

Nopeat luonnokset merkkaan muistiin ja hahmottelen kynällä ja kuvitusten osat maalaan sitten käsin akryylimaalilla ja musteella. Lopullisen kuvituksen  kokoan ja väritän skannatuista osista digitaalisesti.

Minkälaisessa ympäristössä työskentelet? Nimeä viisi asiaa, jotka ensimmäisenä näkökenttääsi osuvat!
Nykyään työskentelen aikalailla kokonaan työhuoneellani. Jotkin hommat tosin, kuten kirjoitustyöt, tuntuvat jostain syystä sujuvan paremmin kotisohvalta käsin. Haaveilin pitkään omasta työtilasta ja tunnen usein tosi suurta onnea, kun avaan oman työhuoneen oven. Välillä pidetään täällä ystävien kanssa maalausiltoja tai muuten vaan askarrellaan, viime jouluna tehtiin kynttilöitä! On myös kiva, kun koti on nyt työ(väline)vapaa!

Näkökenttääni osuu ensimmäisenä rivistö erilaisia siveltimiä, odottelemassa jo seuraavaa hommaa. Toisella työpöydällä on ompelukone, joka jäi siihen viime viikonlopun housujen korjausoperaatiosta ja siinä vieressä pinkka kaavoja. Ikkunalaudalla nään äitini tekemiä keramiikkatonttuja ja kun katson ulos ikkunasta, näkökentän täyttää pitkät pätkät ihanaa vanhaa tiiliseinää ja upea savupiipun pää.

Paljasta meille Instagramin kolme inspiroivinta kuvittajatiliä? Ketä kannattaa seurata ja miksi?

1. Tykkään paljon Terri Pon kekseliäistä kuvituksista ja värien käytöstä / @iiterripo
2. Jennifer Tran on taiteilija, joka tekee kaikenlaista paperikukista kuosillisiin pastoihin / @_papetal_
3. Seuraan myös Viirun ja Pesosen sekä Tiheikön väen sometilejä, joiden kuvitukset on kiehtoneet jo ihan lapsuudesta asti.

Mitä teet kuvittamisen lisäksi? Mistä olet kiinnostunut vapaa-ajallasi?
Voisin täyttää vapaa-aikani leipomisella. Leivonta auttaa stressinhallinnassa ja toimii joskus myös inspiraationa töilleni. Nautin tosi paljon itse leivonnasta, mutta myös omien reseptien keksimisestä. Haluaisin suunnitella joskus oman leivoksen!

Keramiikan tekemisen aloitin jo monta vuotta sitten ja edelleen se saa pään pyörälle, niin kivaa se on. Haaveilen, että saisin joku päivä oman dreijan työhuoneelle. Uusin juttu on ompeluharrastus, joka alkoi kirpparilöytöjen tuunaamisella, mutta tänä keväänä sain jo aikaseksi itselle housut!

Mikä on ollut haastavin tai siistein kuvitustoimeksianto tähän mennessä? Entä mitä haluaisit tehdä seuraavaksi?
Mieleenpainuvimpia ovat olleet varmaan ne ihan ensimmäiset kuvitustoimeksiannot ja erityisesti hetket, kun on päässyt hypistelemään kuvituksia valmiina tuotteina. Odotan, että pääsen tulevaisuudessa tekemään kaikenlaisia kuvitustöitä, vielä ei ole muodostunut suosikki tai inhokki juttuja. Kokonaisuuksia, joissa pääsisisi yhdistämään kuvitusta ja kuoseja, olisi kiva tehdä enemmän. Haaveilen myös näyteikkunan somistamisesta kuvituksillani  ja oma pop-up kirja olisi unelmien täyttymys!

Vinkkisi aloitteleville kuvittajille? Entäpä kuvitusta ensi kertaa tilaaville, tuleville asiakkaillesi?
Hio oma tyyli tunnistettavaksi, mutta muista kokeilla ennakkoluulottomasti kaikenlaisia tekniikoita ja tyylejä. Älä pelästy, jos inspiraatio ja ideointikyky on hetkellisesti kadoksissa, yritä kehittää tapoja houkutella niitä esiin stressittömästi. Kuvittajan työ yrittäjänä voi olla aika epävarmaa, mieti alusta asti erilaisia tapoja luoda toimeentuloa. Kannattaa myös pohtia oman osaamisen kehittämistä vaikkapa yrittäjän ammattitutkinnon avulla, ainakin itse sain sellaisesta tosi paljon oppia, varmuutta ja hyviä ideoita.

Tulevilta asiakkailta toivon selkeitä raameja kuvitustyölle. Olen huomannut, että rajat ruokkivat luovuuttani ja prosessi lähtee nopeammin liikkeelle, kun alkutilanne on selkeä. Toisaalta en sano ‘ei’ sellaisillekaan tilauksille, jossa on aivan vapaat kädet, niihin täytyy vaan varata hiukan enemmän aikaa. Joskus tosin pöytälaatikkoa kaivamalla voi löytyä jotain juuri sopivaa nopeallakin varoitusajalla!

TÄMÄN HETKEN TOP 7:
Levy:
Juuri nyt kuuntelen paljon eri leffojen soundtrackeja
Kirja: Mia Kankimäki, Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin
Supersankari: Hercule Poirot
Elokuva / TV-sarja: Kaikki Agatha Christie le at
Näyttely: Hans Op de Beeckin Hiljainen paraati Amos rexissä oli parin tunnin jonottamisen arvoinen
Kaupunki: Jostain syystä Irlanti on vetänyt puoleensa jo jonkin aikaa, ja olisi kiva lähteä käymään Dublinissa
Lempparituoksu: Kardemumma

Kiitos haastattelusta ja tervetuloa agentuuriin! Mirvan häikäisevän hienoon Napa Portfolioon pääset tästä: www.napa-agency.fi/kuvittaja/mirva-malmgren-uusi/

Kuvittaja