Uusi timantti Napan rosterissa – tervetuloa kuvittaja Jenna Kunnas!

Päivän paras uutinen tulee tässä: valloittavan persoonallinen ja monipuolinen kuvittaja liittyy agentuurin riveihin. Tervetuloa Napaan Jenna Kunnas! Uuden kuvittajamme erikoisosaamiseen kuuluu hahmokuvitus, realistiset kuvat, kuosisuunnittelu, lastenkirjakuvitus, ihmiset ja eläimet.

Jenna Kunnas on on valmistunut Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta vuonna 2015 ja työskennellyt freelancerina kymmenen vuotta. Hänen vahva ja omaperäinen viivansa syntyy yleensä huopa- tai lyijykynällä – musteet, guassit ja tietokonetekniikat tukevat tyyliä. Runsaus ja rytmitaju ovat hänen tyylilleen ominaisia, ja tämä näkyy erityisesti Jennan vahvoissa ja näyttävissä kuoseissa. Hänen töissään on usein vinksahtanutta huumoria, unenomainen tunnelma tai outoja hahmoja. Toisaalta myös pikkutarkan realistiset ihmis- tai eläinpotretit onnistuvat. Aiemmin Jenna on muun muassa tehnyt kirjakuvituksia Kustannusosakeyhtiö Otavalle ja työskennellyt Finlaysonilla suunnittelijana. Ja koska kuitenkin aiot kysyä: kyllä, Jenna on Mauri Kunnaksen tytär 😉

Moi Jenna! Kertoisitko vähän taustastasi, mikä oli ensikosketuksesi kuvitukseen?
Olen piirtänyt aina, enkä oikein tiedä, missä kohdin tästä tuli oikea urasuunnitelma. Olen opiskellut koru-, hopea-, kaluste- ja tilasuunnittelua, mutta opiskeluaikana aloin jo tehdä yksinomaan kuvituksia freelancerina. Enkä oikeastaan ajatellut mitään muuta työkseni tekevänikään.

Mitä tekniikkaa kuvituksissasi käytät, ja kuinka kuvitusprosessi yleensä etenee?
Pidän viivastani. Käytän yleensä huopakyniä, mustetta ja lyijykyniä, joskus guasseja. Ensin piirrän, sitten skannaan, käsittelen kuvaa, tulostan, piirrän taas, ja sama jatkuu kunnes työ on valmis. Kynien tai maalien lisäksi käytän lähes aina tietokonetta viimeistelyyn.

Minkälaisessa ympäristössä työskentelet? Mikä on Helsingin inspiroivin paikka?
Työhuoneeni on Karhupuistossa. Työympäristössä tärkeintä minulle on, että töihin on mukava mennä. Samalla huoneella on kirjoittava siskoni ja muita mukavia tyyppejä. Usein työpäivät kyllä jatkuvat kotona pitkälle iltaan. Jännin paikka Helsingissä on varmaankin Lammassaareen johtavat pitkospuut helteisenä loppukesän päivänä, kun kaislikko on oikein pitkää.

Teet myös näyttäviä kuoseja – mistä niiden aiheet kumpuaa?
Kuoseissani on paljon eläin- ja luontoteemoja, kuten muissakin töissäni. Idea uuteen kuosiin voi tulla oikeastaan mistä hyvänsä: sanaleikeistä, tiedeuutisista, väärin kuulluista lauseista, näkemästäni rytmistä. Kuosien tekeminen on minulle hypnoottista askartelua, toistuvien rytmien, vahvojen väriyhdistelmien ja jännittävien sommitelmien luominen vie usein mukanaan, ja työn alla olevista kuoseista on vaikea päästää irti ennen kuin ne ovat valmiita.

Mikä kuvittajan työssä on parasta? Entä haastavinta?
Pidän siitä, kun saan aikaan jotakin kaunista, ja tietenkin työn vapaudesta. Alkuun juuri vapaus ehkä mietityttikin. Entä jos käyttäisin kaikki hyvät ideani? Se oli tietenkin naurettava pelko, asia on täysin päinvastoin, mitä enemmän teen, sitä runsaammin pääni vilisee uusia ideoita. Uskon myös, että kun ajatuksille antaa aikaa ja tilaa, hyvä lopputulos tulee lopulta aivan joka kerta. Eikä tuskailua kannata pelätä, joskus se kuuluu tähän työhön.

Mitä teet kuvittamisen lisäksi? Mistä olet kiinnostunut vapaa-ajallasi?
Nautin noin ylipäätään kauniista esineistä ja kuvista. Viime vuosisadan puolenvälin kalusteet, designlasi ja julistetaide ovat kai jonkinlainen heikkouteni. Lisäksi pidän hyvistä brittidekkarisarjoista, kissoista ja punaviinistä.

Olet toiminut pitkään freelancerina, mikä on ollut mieleenpainuvin kuvitustoimeksianto tähän mennessä?
Oma lehmä saattaa olla ojassa, mutta pidin erityisesti ensimmäisen siskoni kirjoittaman lastenkirjan kuvituksesta. Oli hauskaa miettiä miltä leuhka pieni hiiri ja piereskelevä ryppyinen mummokarhu näyttäisivät.

Entä mikä olisi tulevaisuuden unelmien kuvitusprojekti?
Jaa-a. Siihen liittyisi varmaankin ainakin se, että työ olisi tehtävä jossakin luonnonpuistossa Väli-Amerikassa, ja pitäisi olla paljon tekemisissä apinoiden ja muiden eläimien kanssa.

Tämän hetken TOP 7:

Levy: Morrissey: Ringleader of Tormentors
Kirja: Harry Potterit Vesa Vierikon lukemana äänikirjana nukkumaanmennessä
Supersankari: Buffy the Vampire Slayer
Näyttely: ”Come to Finland” Kansallismuseossa
Tv-sarja: The Fall
Taiteilija: kuvanveistäjä Jussi Mäntynen ja tatuoija Susanne König
Kaupunki: Manchester

Aivan mahtavaa saada näin lahjakas tyyppi Napajengiin! Jennan portfolion löydät tästä, katso ja ihastu!

Jenna KunnasKuvittaja