Kuvittaja Sanni Wessman liittyy Napa Agencyn listoille!

Nyt on hyviä uutisia! Tämän hurjan vuoden päätteeksi on ihanaa paljastaa uusi Napalainen: nuori ja lahjakas kuvittaja Sanni Wessman liittyy agentuurimme iloiseen joukkoon! TERVETULOA!

Sanni Wessman on helsinkiläinen kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Hän on valmistunut Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta ja opiskellut osan tutkinnostaan New Yorkissa School of Visual Arts -yliopistossa. Hän on työskennellyt sekä freelancerina että mainostoimistossa graafikkona. Sannin tyylille ominaista ovat kirkkaat väripaletit, persoonalliset hahmot sekä luonnon läsnäolo. Hän on kuin kotonaan vektorikuvitusten parissa ja taitaa myös liikkuvan kuvan tekemisen. Sannilla on aina positiivinen meininki työnteossa ja hän on  luotettava ja täsmällinen tekijä.

Sanni Wessmanin asiakkaisiin on hänen uransa varrella kuulunut mm. Juustoportti, Avainapteekit, Eckerö Line, Yhteinen Pöytä ja mm. oma mummo <3. Lisäksi hänet on valittu vuoden 2019 Vuoden Huiput -kilpailussa yhdeksi vuoden Nousevista Huipuista.

SANNI WESSMANIN PORTFOLIO

Moi Sanni! Kertoisitko itsestäsi, miten innostuit kuvittamisesta ja mikä oli sun ensimmäinen kuvitustoimeksianto?

Moikka! Olen 26-vuotias Helsingissä asusteleva kuvittaja ja graafikko, joka rakastaa kirkkaita värejä sekä kukkaloiston ja persoonallisten pitkänenäisten hahmojen kuvittamista. Olin jo pienenä todella innoissani piirtämisestä sekä maalaamisesta ja lukioaikoina syttyi vahva palo tehdä luovaa työtä myös ammatikseni. Lukion jälkeen minulla kesti hetki löytää oma polkuni, mutta heti kun graafisen suunnittelun opinnot alkoivat, tiesin että tällä mennään! Kuvittaminen on ollut alusta lähtien aina kiinnostukseni ykköskohteita ja on aivan mahtavaa saada työskennellä niin inspiroivan työn parissa. Ensimmäinen oikea kuvitustoimeksiantoni taisin saada aikanaan työharjoittelussa, kun eräälle välipalakeksille suunniteltiin visuaalista ilmettä. Vaikka kyseistä linjaa ei lopulta valittu olin ihan täpinöissäni, kun pääsin tekemään kuvitusehdotusta asiakkaalle.

Miten työpäiväsi kuvittajana yleensä etenee – mitä teet ensimmäiseksi aamulla ja miten päivä yleensä päättyy?

Päivä alkaa päivittäisen To Do -listan läpikäymisellä, jolloin luon aikataulun itselleni päivän työtehtävistä. Tämän lisäksi kurkkaan heti sähköpostin ja vastailen akuutteihin viesteihin. Saatan ottaa työpöydälle ensin hetkeksi uudemman projektin ja jättää sen takaraivoon muhimaan työskennellessäni toisen, jo pidemmällä olevan kuvituksen parissa. Päivän aikana asiakkaille saattaa lähteä niin luonnoksia kuin lopullisia töitä, ja tauoilla tykkään haukata raitista ilmaa ja kotona työskennellessä rapsutella maukusia. Päivän lopuksi tarkistan, että aikataulu näyttää edelleen hyvältä ja pohdin valmiiksi seuraavan päivän tehtävälistan viikon aikataulujen perusteella.

Miten kuvitustyylisi on kehittynyt urasi aikana – mitkä ovat kuvitustesi tunnusomaisimmat piirteet ja tyylisi kulmakivet?

Kuvituksissani on aina riittänyt värejä ja muotokieli on ollut pyöreää sekä pelkistettyä. Olen vuosien mittaan kokeillut erilaisia tekniikoita ja jossain vaiheessa tyylilleni oli vielä ominaista vahvempi viivan käyttö. Nykyään kuvitukseni muodostuvat muodoista ja viivat ovat lähinnä lisämausteena siellä täällä. Iloiset väripaletit, pelkistetty selkeä muotokieli ja persoonalliset henkilöhahmot ovat kuitenkin vuodesta toiseen pysyneet menossa mukana!

Mitä tekniikkaa (ja välineitä) kuvituksissasi käytät, ja kuinka kuvitusprosessi yleensä etenee?

Kuvittaessa vektorit ovat parhaita kavereitani ja kuvitan useimmiten Adoben Illustrator-ohjelmalla. Kun uusi kuvitus tulee työlistalle, alkaa ensimmäisenä ideointi ja aiheen tutkiminen. Ideointivaihe jatkuu luonnostelulla ja kokeiluilla, joka tapahtuu joko kynällä ja paperilla tai piirtopöydän kanssa digitaalisesti luonnostellen. Tämän jälkeen vien luonnoksen lopullisen työn pohjalle ja alan työstämään kuvaa eteenpäin. Jos kyseessä on animoitu kuvitus, hyppään jossain vaiheessa kuvitus kainalossa After Effectsin puolelle. Useimmiten pohdin myös värejä jo heti alkuvaiheessa, koska rakastan suunnitella väripaletteja!

Mikä kuvittajan työssä on parasta? Entä haastavinta?

Parasta on ehdottomasti se, että saan tehdä työtä, joka inspiroi! Rakastan sitä, että voin kuvituksillani kertoa tarinoita ja luoda erilaisia maailmoja sekä tuoda lisää väriä elämään. Haastavaa on löytää aikaa kokeilemiselle ja tutkimiselle, joka on tärkeä osa omaa työtä ja kehitystä. Työ pysyy kiinnostavana, kun pitää mukana uteliaan mielen ja haastaa itseään uusilla alueilla, mutta välillä omat projektit siirtyvät ajanpuutteen vuoksi valitettavasti sivuun.


Paljasta meille taiteelliset some-idolisi! Ketä seuraat Instagramissa ja miksi fanitat heitä?

1. @egle_zvirblyte Eglen töissä on huikea meininki! Rakastan hänen kuvituksiensa asennetta, eläinhahmot buutsit jalassa on mun lemppareita. Eglellä on myös aina mahtavia meemejä instastoorit täynnä.
2. @sannamander on ollut pitkään yksi ehdottomista idoleistani ja tulee varmasti aina olemaan. Sanna oli ensimmäisiä kuvittajia, joiden töitä aloin seuraamaan ja ne jaksavat ilahduttavat edelleen.
3. @annakaroliinavainio Anna-Karoliinan ryijyt on ihan mun suosikkijuttu tällä hetkellä!

Mitä teet kuvittamisen lisäksi? Mistä olet kiinnostunut vapaa-ajallasi?

Vapaa-ajalla haluan aina varata paljon aikaa siihen, että vietän aikaa tärkeiden tyyppien kanssa. Tapahtui se sitten kahvittelun, elokuviin menon tai vaikka sohvalla pötköttelyn merkeissä. Perheeni mökki merellä on myös minulle tosi tärkeä paikka, ja siellä rentoudun paremmin kuin missään muualla. Parasta on lähteä pitkälle tutkimusretkelle luontoon meidän kahden seikkailukissamme Lunan ja Kasperin kanssa.

Mikä on ollut mieleenpainuvin kuvitustoimeksianto tähän mennessä? Entä mikä olisi se unelmien kuvitusduuni?

Tähän mennessä mieleenpainuvin työprojekti on varmasti ollut päästä tekemään kuvitusmaailmaa isolle tuoteperheelle, ja lopulta kyseiset kuvitukset ovat päätyneet myös ratikan kylkeen. Tuntuu välillä vieläkin hassulta, että kaupungilla kävellessä oma kuvitus saattaa yhtäkkiä vaan huristella ohitseni! Kuvitusduuneista on monenlaisia haaveita. Olisi ihanaa päästä suunnittelemaan esimerkiksi festareiden visuaalinen ilme kuvituksineen tai nähdä omat kuvitukset valloittamassa kolmiulotteisesti tiloja. Odotan myös yllättäviä projekteja, joihin en olisi osannut veikata hyppääväni mukaan!

Vinkkisi aloitteleville kuvittajille? Entäpä kuvitusta ensi kertaa tilaaville, tuleville asiakkaillesi?

Aloitteleville kuvittajille sanoisin vinkiksi, että kokeilkaa reippaasti eri juttuja ja mokailkaa. Itselläni oman jutun löytäminen on ollut pitkä (ja edelleen jatkuva) tie ja mielestäni on tärkeää, ettei väkisin kiirehdi kohti sitä jotain ’omaa juttua’. Se voi löytyä pitkänkin mutkan kautta! Kannustan myös etsimään inspiraatiota yllättävistä paikoista sen sijaan, että seuraa vain muita kuvittajia ja vertaa itseään heihin.

Kuvitusta ensi kertaa tilaavalle suosittelen avointa seikkailumieltä ja intoa projektia kohtaan! On myös tärkeää osata sanoa, jos on joitain tärkeitä kuvitukseen liittyviä toiveita. Kuvittajat, vaikka supertaitavia ovatkin, eivät kuitenkaan osaa lukea ennustuspallosta kaikkia asiakkaan toiveita ja hyvä kommunikaatio takaa huipun lopputuloksen. Ennen kaikkea kannustan ehdottomasti tekemään sen ensimmäisen tilauksen, koska kuvitukset ovat ihania!


SANNIN TOP 7:

Levy: Tällä hetkellä kaikki lempparilevyt on sivuuttanut erilaiset joulusoittolistat, joita soitan aamusta iltaan! Joulu on best.

Kirja: Kyllä näin talvella taas houkuttaa kaivaa esiin vanhat lempparit Harry Potterit ja kääriytyä viltin alle niiden kanssa.

Supersankari: Omat ystävät, jotka kaikki tekee kaikki niin upeita juttuja just omalla tavallaan!

Elokuva: Call Me By Your Name on superihana.

TV-sarja: Tällä hetkellä katson uutta sarjaa The Undoing, todella kiinnostava ja koukuttava.

Näyttely: Magnus Enckellin näyttely Ateneumissa ihastutti! Upeat väripaletit, kauniit pensselinvedot ja maalauksiin ikuistetut pienet hetket jäivät erityisesti mieleen.

Kaupunki: New York, ehdottomasti. Asuin siellä syksyn 2019 ja haikailen sinne kovasti takaisin.

Ja bonuksena vielä….Fantasia a.k.a. täydelliset pizzatäytteet: Nyt pistitte pahan. Yleensä margarita on mun lemppari, mutta syksyn hittipizzassa oli suppilovahveroita, pestoa, mozzarellaa ja parmesaania. Nam!

 

***

Kiitos Sanni haastattelusta! Upeaa saada sinut osaksi agentuurimme tähtikaartia! Ihastuitko Sannin kuvituksiin? Bookkaa hänet kuvittajaksi projektiisi meilaamalla: info@napa.agency.fi

KuvittajaNapa AgencySanni Wessman