Uusi kuvittaja liittyy agentuuriin: tervetuloa Napaan Jenni Saarenkylä!

Hiphei mitä uutsisia! Joulu tuli ajoissa, ja meilä on ilo esitellä teille Parikkalan lahja maailmalle, nykysin Bournemouthissa Iso-Britanniassa vaikuttava kuvittaja Jenni Saarenkylä! Napa Agencyn tuottajatiimi ei meinaa pysyä tuoleillaan, niin mahtava lisäys taiteilijajoukkoomme tämä on! Katso Jennin työnäytteet upouudesta Napa Portfoliosta täältä ja tutustu häneen paremmin lukemalla allaoleva haastattelu!

Jenni Saarenkylä (s.1985) on palkittu & monialainen, Bournemouthissa asuva kuvittaja, joka on lähtöisin Parikkalasta. Jenni valmistui kuvittajaksi 2009 ja taiteiden maisteriksi 2018 Arts University Bournemouthista. Hän nauttii visuaalisesta tarinankerronnasta ja ongelmanratkaisusta, kuvittaen sekä piirtämällä digitaalisesti, että käyttämällä paperille leikattuja muotoja. Kuosisuunnittelussa hän pitää väreillä ja muodoilla leikkimisestä. Jenni on tehnyt animoituja mainoskuvituksia (mm. Hammerson), pakkauskuvituksia (mm. Lush) sekä kuvittanut lasten satukirjan, tehtävälehtisen, mobiilisovelluksen ja korttipelin osana varhaiskasvatusprojektia (Aikakausmedia). Hänen kuvituksiaan on palkittu useissa kilpailuissa mm. Macmillan Children’s Book Awards, Creative Conscience ja Cheltenham Illustration Awards.

Erikoisosaaminen: Kuosikuvitus, mainoskuvitus, pakkauskuvitus, kevyt animaatiokuvitus


Kertoisitko vähän itsestäsi, miten innostuit kuvittamisesta ja mikä oli sun ensimmäinen kuvitustoimeksianto?

Halusin pienestä pitäen taiteilijaksi – vanhemmat jaksoivat aina kannustaa, ja enne kaikkea kustantaa, vaikka minkälaisia taideharrastuksia – esimerkiksi öljyvarimaalauskurssin tosi pienenä, ehkä 10-vuotiaana paikallisten mummojen seassa! Valmistuttuani Savonlinnan Taidelukiosta päätin lähteä Englantiin oppiakseni kieltä, mutta 6 kuukautta muuttuikin kuudeksitoista vuodeksi, sillä jäinkin opiskelemaan kuvitusta ja sillä tiellä olen edelleen.

Ensimmäinen kuvitustoimeksianto oli Fierce Creatures nimisen bändin levynkansikuvitus kun olin vielä opiskelija. Valmistuttuani kuvittajaksi Arts University Bournemouthista ensimmäinen työni oli jouluinen kuvitus metallirasiaan Lush:lle, josta olin aivan liekeissä! Parasta oli tietysti se, että sain palkkion lisäksi ison kasan kuvittamiani laatikoita Lushin tuotteita täynnä – sinä jouluna lahjojen hankinta oli helpointa ikinä!

Mitä tekniikkaa (ja välineitä) kuvituksissasi käytät?

Viimeaikoina työni ovat alkaneet paperista leikatuista kuvioista, jotka muutan vektoreiksi Adobe Illustratorilla. Näitä digitalisoituja kuvioita on sitten hauska kokeilla erilaisiin asetelmiin muuttaen värejä ja kokoa, vapaasti ja nopeasti. Pidän tämän prosessin asettamista rajoituksista, ja niiden mukanaan tuomasta ongelmanratkaisuelementistä – kuinka saan rakennettua uusia hahmoja ja ympäristojä vain näitä elementtejä käyttäen.

Toisinaan aloitan lyijykynä- tai tussiluonnoksella, josta otan nopean kuvan puhelimella ja käytän sitä mallina digitaalisen Photoshop- tai Procreate-piirroksen alla.


Miten kuvitustyylisi on kehittynyt urasi aikana – mitkä ovat kuvitustesi tunnusomaisimmat piirteet ja tyylisi kulmakivet?

Urani alkuaikoina arvostin enemmän perinteisiä piirrustus- ja maalaustaitoja, sekä anatomisesti realistisia hahmoja. Useimmiten käytin vesiväreja ja mustetta kuvitusten tekoon, mutta vuosien saatossa töihini on tullut mukaan paljon kirkkaammat värit, ja abstraktimmat kuviot. Digitaaliset kuvitusvälineet ovat myös nopeuttaneet työtahtiani huomattavasti! Tyylini kulmakiviä ovat vahva sommittelu, rohkeat värit ja ilmeikkäät hahmot.

Teet myös kuoseja – mistä lähdet liikkeelle niiden kanssa, onko prosessi erilainen?

Kuosikuvituksissa prosessini on ehkä hieman vapaampi – ideat rakentuvat usein värien ja muotojen kanssa leikittelystä, ja yleensä yhdestä kuositeemasta syntyy kokoelma erilaisia versioita ja värivaihtoehtoja.


Asut Bournemouthissa. Kerro sun asuinympäristöstä, mikä on kaupungin inspiroivin paikka? Entä mihin siellä haluaisit mennä, mutta et koskaan mene?

Bournemouth on aika pieni, mutta vilkas opiskelijakaupunki, jossa luonto on onneksi lähellä. Asun lähellä rantaa, kävellen olen meren äärellä noin kolmessa minuutissa. Usein, jos ajatuksenjuoksu sakkaa, lähden nopealle happihyppelylle pienen metsikön läpi rantakävelylle – tämä on ehkä se kaikkein inspiroivin paikka! Kävellessä on aikaa pyöritellä ideoita! Olen asunut Bournemouthissa jo 16 vuotta, mutta en ole jostain syystä koskaan käynyt paikallisessa pikkuisessa tiedemuseossa – sinne haluaisin joskus mennä vaikka piirtelemään!

Paljasta meille taiteelliset (some)idolisi! Ketä seuraat Instagramissa ja miksi fanitat heitä?

1.. Egle Zvirblyte @egle_zvirblyte Egle on moniosaava kuvittaja, jolla on hauska, värikäs tunnistettava visuaalinen tyyli. Egle postaa päivittäin sekä omia töitään, inspiksen lähteitä sekä meemejä!

2. Molly Fairhurst @molly.fairhurst Molly käyttää töissään monenlaisia materiaaleja ja eniten minua kiehtoo hänen kuvitusten eksperimentaalisuus ja tiedostetun naiivit ihmis- ja eläinhahmot.

3. David Shrigley @davidshrigley Jokin näissä puolihuolimattoman näköisissä maalauksissa viehättää – ehkä taitelijan huvittavan törkeät kommentit töiden ohessa!


Mitä teet kuvittamisen lisäksi? Mistä olet kiinnostunut vapaa-ajallasi?

Opetan kuvitusta Arts University Bournemouthissa ja nautin tästä työstä valtavasti – on ihan huippua olla keskellä luovaa hulinaa! Vapaa-ajalla tykkään mennä luontoon ja ulkoilemaan, tai vaikka viikonloppureissulle Lontooseen taidenäyttelyihin.

Mikä on ollut mieleenpainuvin kuvitustoimeksianto tähän mennessä? Entä mikä olisi se unelmien kuvitusduuni?

Olin muutama vuosi sitten viikon verran Burberryn päämajassa Lontoossa kuvittajana osana pientä kuvitustiimia – työpäivät venyivät välillä jopa 12-tuntisiksi, mutta rakastin sitä energiaa ja miten kaikki puhalsi yhteen hiileen, että saatiin projekti valmiiksi!

Unelmien kuvitusduuni olisi jotain samanlaista kuten jo mainitsemani Egle Zvirblyten yhteistyö Adidaksen kanssa viime vuonna. Eglen värikkäät kuvitukset ja kuosit koristivat kaikkea tennareista teepaitoihin. Olisi tosi upeaa itsekin joskus päästä kuvittamaan muotikokoelmaa!


Vinkkisi aloitteleville kuvittajille? Entäpä kuvitusta ensi kertaa tilaaville, tuleville asiakkaillesi?

Seuraa kuvitustrendejä, mutta haasta oma kuvitusprosessisi etsimällä inspiraatiota muualta kuin somesta ja kuvituksen piiristä! Ja piirrä, piirrä, piirrä!

Ensi kertaa kuvitusta tilaavalle vinkki voisi olla, että kannattaa antaa selkeä idea siitä mitä odotat kuvittajalta deadlinen ja kuvituksen laajuuden suhteen!

TÄMÄN HETKEN TOP 7:

Levy: 
Kuuntelen musiikkia KOKO ajan, joten on hankala sanoa mikä olisi lempilevy…tällä hetkellä soitossa Peggy Gou!


Kirja: 
Jon Ronson – The Psychopath Test


Supersankari: 
David Attenborough


Elokuva / TV-sarja: 
What we do in the shadows-tv sarja on ihan hulvaton! Myös Taika Waititin alkuperainen What we do in the shadows leffa on hauska.

Näyttely: 
Haluaisin nähdä LUX valoinstallaationäyttelyn Lontoossa.


Kaupunki: 
Bergen! Olin lyhyellä akkujenlatauslomalla Bergenissä ja se oli aivan ihana sekoitus ulkoilua jylhissä maisemissa, vanhoja kauniita puutaloja, trendikkaitä ravintoloita ja ystävällisiä ihmisiä.


Jos olisit cocktail..mikä olisit ja miksi:
Hmm.. mimosa? Kupliva ja raikas 😀 Mimosa?

 

Kiitos haastattelusta! Ja vielä kerran lämpimästi tervetuloa Napan kuvittajaksi!

Klikkaile tästä Jenni Saarenkylään pirteään ja huikeaan portfolioon.

Ihastuitko Jennin kuvituksiin? Bookkaa hänet kuvittajaksi projektiisi meilaamalla: info(at)napa.agency.fi

Jenni Saarenkylä